Jäkla tjatande om karikatyrer

År 1800 frost publicerades karikatyrer av Muhammed. Tack vare en man vid namn Lars Vilks. Konstnär kallade han sig och ville tydligen bli känd till vilket pris som helst. Något han lyckades med big time, och därmed är ordet ”karikatyrer” ett ord man reagerar på och det är nästan synonymt med konstnären Lars Vilks. Det, och ordet rondellhundar.

Ska jag vara riktigt ärlig så har jag inte följt dramat, mordhoten med mera med något större intresse, men när jag läser att en hockeydomare har blivit avstängd efter att ha lagt ut karikatyrer på Muhammed på sin facebooksida så började jag fundera lite – är det bara Muhammed som har blivit utsatt för detta?

Såklart inte.

Här till exempel har vi en jättefin liten karikatyr på Jesus. Den fann jag på bloggen En Bitter Sanning, där författaren ger indikationer på att vilja bli förföljd. Tja vi får väl se – lycka till säger jag även om chansen är ganska liten. Karikatyren var liksom lite för gullig. Dock ganska söt om jag får säga det själv.

Sedan måste vi ju kolla om Buddha har fått den stora äran att bli karikatyr någonstans i världen men till min förvåning så hittade jag faktiskt ingenting. För den här lilla söta Buddha-figuren kan väl knappast kallas provocerande? Jag hittade den på jameskwan.com men som sagt, den var mest mysig, eller hur? Tydligen är det en app till Iphone där man kan klappa figuren på magen och få lycka, tur och allt annat gott. Kul och sött.

Men så har vi då Muhammed. Det räcker med att googla hans namn så får vi en massa träffar, närmare bestämt 11.300.000 stycken, där flertalet är karikatyrer, seriestrippar, parodier och allt möjligt. Så egentligen, är det så konstigt att folk blir förbannade? I jämförelse med Jesus, Gud (som det faktiskt finns en hel del skämtsamma alster om) och Buddha så är nidbilderna massiva när det gäller Muhammed.

Troligtvis beror det här väldigt mycket på USAs intåg i Irak så på sätt och vis är det väl amerikanarnas fel att det har eskalerat och uppnått en sådan hysterisk nivå. Att sedan Lars Vilks spär på elden med bensin gör knappast saken bättre men jag tror ju knappast han är ensam i världen om att vara hatad. Hur som helst lyckades han att göra sig själv känd, det är bara att gratulera honom, men frågan är hur mycket han pallar.

Men kort sagt kan man säga att Gud och Muhammed har delad förstaplats om att vara till åtlöje. Hade vi levat i slutet av 1000-talet med de kristna korstågen hade tonen varit en annan. Det är bara det att USA kontra Irak ligger närmare i tiden.

Slutsats: Lars Vilks är en idiot som borde be om ursäkt och alla religioner och människors tro ska respekteras. För hur vi än vrider och vänder på det så är vi alla människor och vi lever på samma klot och om vi är lite vettiga så visar vi hänsyn till varandra.

Så enkelt är det. Åtminstone för vissa av oss.

UPPDATERAT: Kolla in de jättebra kommentarerna jag fick om det här ämnet. Tänkvärd ord tycker jag.

39480cookie-checkJäkla tjatande om karikatyrer