En blekare Miss World, tack

Hon vann tävlingen Miss World och blev alltså vackrast i världen – men för tidningen Elle dög det inte, för på dess omslag blev Aishwarya Rai retuscherad och fick en mycket ljusare hudfärg.

Ni som har följt min blogg vet att jag fortfarande tänder till på sådana här grejer. Än så länge har ingen från Elle uttalat sig om varför de blekte Aishwayas hud i den indiska upplagan av tidningen men med tanke på att hudblekningsprodukter är en mångmiljardindustri i Indien så kanske de ville skylta lite extra med att hon är framgångsrik och vacker.

En annan grej jag tänkte på angående hudfärg: var det någon som såg Borta med Vinden i går? Jag vet att det är en klassiker men jag blev ganska förbannad när jag såg filmen. Som ni kanske vet handlar det om Scarlett O´Hara som bor i den amerikanska södern under tiden för amerikanska inbördeskriget och som ni kanske också vet handlade det om slaveriet. Det som jag mest reagerade mot var hur Scarlett betedde sig. Rik, självisk och bortskämd och som hotade sina slavar med stryk om de inte gjorde som hon ville. Jojo, jag vet att det bara är en film, baserad på en roman, men jag tror ganska mycket av filmen återspeglar hur det faktiskt var på den tiden – vilket i dagens ögon skulle vara fruktansvärt. Eller “är” kanske man skulle säga då slaveriet fortfarande existerar i hög grad, dock under lite mer annorlunda former.

Nåja, det var bara det jag ville säga att det är märkligt att vi fortfarande ens reflekterar över en människas hudfärg istället för ens kvalitéer och kunskaper. Kanske vi inte är så moderna trots allt.

Foto: Manish Swarup
39360cookie-checkEn blekare Miss World, tack