Rena lotteriet

Är det någon av er som är haj på fonder och aktier? Mitt intresse har vaknat till liv igen och nu blev det ännu mer påeldat tack vare en notis i DN som jag läste nyss.

Sedan såg jag att det var fler som hade bloggat om det här, även så en doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet och då blev jag såklart imponerad – en sådan kille måste ju veta vad han pysslar med! Sedan visade sig att han egentligen inte var det utan testade mest hur det gick med olika fonder – med andra ord – precis som jag själv. I stora drag är det ju som han skriver, att det lite grann är som låtsaskunskaper att veta vart man ska satsa sina surt förvärvade slantar. Man får nästan vara lite synsk, eller hur?

Egentligen fattar jag inte hur vi kunde införa det här pensionssystemet med PPM och allt vad det heter. Om man inte har orken eller intresset att kolla läget på börsen varje dag så….vad händer då? Det är det väl egentligen ingen som vet, eller hur? Ska man få tillbringa sin pension med att leta pantburkar och äta på kyrkans soppkök?

Själv har jag, som sagt, ett förnyat intresse angående fonder och aktier och vad jag har förstått så har det inte gått helt åt h-vete iaf. Ryssland, Indien, Thailand och nordiska småbolag har gått väldigt bra och det känns fint att ha satsat rätt. Men den bittra sanningen är ju att det inte kommer fortsätta såhär i all evighet, även om tillväxten ser bra ut för nästa år. Snart får man hitta någon annanstans att satsa sina slantar och hoppas att det går lika bra.

Nej, det är inget enkelt system vi har idag – såvida man inte satsar i rakt räntebärande fonder förstås – för det ska vara idiotsäkert. Eller?

Ett bra ställe att kolla fonder och aktier på är såklart Morningstar men jag tycker ändå att det känns som att svenska staten spelar rysk roulette, inte bara med våra pengar utan också med vår framtid och hälsa. Men det är klart, är man högt uppsatt och lite lagom pamp så har man säkert fina förbindelser med bankfolket också och om det inte handlar om bra placeringar så lär de ju tjäna en schysst hacka på fondförvaltningen och räntan efter ärligt folks sparande.

Sorry att jag är så synisk men jag har själv blivit blåst av Swedbank en gång och förlorade runt 80.000 kronor så ursäkta mig, men den stoppade madrassen känns ändå säkrare på sätt och vis 😉

Läs även varning för succéfonderna.

Bild från worldofstock.com
39060cookie-checkRena lotteriet