Ska vi ha ännu fler helgdagar?

 arbetsfria dagar arbetsfria dagarnt artikel om vi ska ha individuella konton för helgdagar. Detta med tanke på att vi har många olika religioner och kulturers helgdagar att ta hänsyn till och att vi, i det politiskt korrekta bananlandet Sverige, ska hela tiden vara mesiga. Okej sorry, det var bara min egen åsikt som slank fram hehe.

Hur som helst var det ganska intressant att få veta att vi i Sverige har 109 arbetsfria dagar. För att förklara lite närmare är det nog bäst att jag citerar Tuve Skånberg som skrev debattartikeln jag menar.

Under 2010 har vi 109 arbetsfria dagar enligt den svenska almanackan. Av dessa är 104 lördagar och söndagar, därutöver är fem dagar röda dagar som inte infaller en lördag eller söndag. Tre av dessa dagar – nyårsdagen, 1 maj och nationaldagen – är sekulära medan trettondag jul och långfredagen är kyrkliga helgdagar. De flesta stora kyrkliga helgdagar som juldagen, påskdagen, pingstdagen och midsommardagen infaller på helger.

 Att vi sedan har 5 veckors lagstadgad semester, alltså ytterligare 25 vardagar, ger oss en summa på 134 dagar om året då vi är lediga. Alltså jobbar vi 231 dagar om året. Give or take några dagar hit och dit ungefär för detta stämmer knappast på alla medborgare i detta land där det är mer en regel att vissa människor får göra som de vill med ledigheterna. Ingen nämnd, ingen glömd.

Men detta fick mig att fundera lite – hur mycket arbetar människor i andra länder? När genomsnittssvensken gnäller över jobbet fastän vi har sociala skyddsnät, fackföreningar och försäkringar medan man i andra länder inte har en aning om vad t. ex. ergonomi betyder eller jobbar för slavlöner.

Så jag kollade runt lite och jämförde med våra 13 helgdagar och 5 veckors semester.

  • USA – 13 helgdagar och 2 veckors semester. Amerikanen jobbar i genomsnitt 46 timmar/vecka. Källa: kollega.se och Library Spot.
  • Kina – 26 helgdagar och 2 veckors semester. Genomsnittligen 44 timmar/vecka och en lunchledighet på 2 timmar om dagen. Källa: sinosplice och travel china guide.
  • Danmark – 13 helgdagar och 5 veckors semester. Arbetar vanligtvis 37 timmar i veckan. Källa: oresunddirekt.dk och Wikipedia.

Det mest intressanta var väl att amerikanarna knappt vågar ta ledigt då det är så lätt för arbetsgivaren att ersätta någon som tar sig friheter och för mycket ledigt. Att Danmark jobbar 3 timmar mindre än oss var också en överraskning och att kineserna har 2 timmar ledigt på lunchen. Frågan är ju vilket system som är bäst men vi verkar ju inte ha det så otroligt dåligt trots allt.

Förresten – när jag ändå skriver om detta – har jag sagt att jag söker jobb? 😉

38780cookie-checkSka vi ha ännu fler helgdagar?