Kriminella nätverk eller politik?

Intressanta nyheter. Men inga nyheter egentligen.

På Dagens Nyheter kan man läsa om kriminella nätverk som lurar gästarbetare till slavjobb. Likaså på Expressens hemsida.

Det står att Sverige saknar beredskap för sådant här och har inga fällande domar att luta sig mot, men vänta lite – stämmer verkligen det? För det låter väldigt bekant på något sätt…

Det vanligaste upplägget är att ett bemanningsföretag annonserar efter arbetskraft och utlovar mat och husrum i Sverige. Här hyrs arbetarna sedan ut till andra bolag. Lönen är låg och det förekommer också att arbetarna inte får betalt alls.

Hmm…okej, bemanningsföretag – har inte vi det också? Och dessutom verkar de numera dominera arbetsmarknaden med asdåliga avtal. Ojdå! Men det är klart, om man inte lyckats få anställning någonstans och hamnar i Fas 3 och måste ta vilket jobb som helst, även de som erbjuds av bemanningsföretag. Men det är klart, då får man ju varken mat eller husrum gratis, eller hur? Och att de ibland inte får någon lön alls låter väldigt snarlikt Försäkringskassans otroligt effektiva system som det satsades X miljoner på….

Skillnaden är hårfin. Frågan är vilka de kriminella ligorna är – bemanningsföretagen eller politikerna.

38320cookie-checkKriminella nätverk eller politik?