Dataspelsvåld = mindre mänsklig

Eller kanske jag har fel? Är inte empati, att bry sig om andra människor, mänskligt? När man ser på omvärlden så undrar man ju.

En ny sammanställning av hundratals undersökningar visar att unga människor som utsätts för datorvåld minskar deras empati, vilket kan få ytterst negativa effekter när det gäller människan i sig, men även samhället i stort. De vetenskapliga studierna har gjorts med 130.000 människor och resultatet är väldigt tydligt. Det finns en robust koppling mellan datorvåld och minskad empati och aggressiva beteenden.

Doom 3 – Inget för 4-åringar.

Ursäkta, om jag blir en smula självgod men – vad var det jag sa? Det är inom psykologin allmänt känt att upprepade doser av olika stimuli och påtryckningar resulterar i effekter, önskade eller ej, så denna undersökning ger mig verkligen vatten på min kvarn. En lättpåverkad ungdom eller ett barn tar lätt skada när mediet är våldsamt, både genom syn och hörsel – inga konstigheter där egentligen.

Men jag undrar vad detta kommer ha för effekt på samhället? Tuffare åldersgränser på datorspel, tv, filmer m.m. kanske? Det hade faktiskt jag gillat, enbart av den anledningen att jag inte vill leva i ett samhälle där empatin och medmänskligheten inte existerar.

Läs även motelden mot denna undersökning.

Bild från pc.gamespy.com
37650cookie-checkDataspelsvåld = mindre mänsklig