Intervju med jultomten – vuxenversionen (repris)

Vem är egentligen mannen bakom skägget? Vart bor han? Vad tänker han på nu dagarna innan julafton och vad är hans skostorlek? Redaktionen skickade iväg sin reporter Bernt Von Kånkelbäähr för att reda ut alla frågor och mysterier kring mannen i röd luva.


 Nordpolen ligger ganska långt bort, det är bara att konstatera, men efter att ha åkt flera timmar med Polarexpressen och att ha liftat med en lokal inföding på snöskoter, kom jag äntligen fram till Tomteville.

Till min förvåning var hela området inhägnat av meterhöga stängsel med taggtråd, minfält och vakttorn och när jag passerade tullen blev jag visiterad av en liten kille med röd luva. En kroppsvisitation var en självklarhet innan någon fick passera grindarna, så även rektalundersökningen med sedvanlig julstrumpa. Den lille killen, som hette Fredrik, berättade att hela proceduren var standard med tanke på risken för terrorister och insmugglade julklappar som kanske inte var så lämpliga, man har ju hört så mycket om folk som sniffar snö.

 Vidare fördes jag till själva huvudbyggnaden där Fredrik och jag beviljades inträde genom en ögonscanner och en metalldetektor, en sådan man ofta ser i matvarubutiker. Även detta, såklart, för att undanröja all slags fientlig terror mot självaste Jultomten då han på senare år har blivit hotad av, som Fredrik berättade, bortskämda, elaka små barn som inte varit nöjda med sina julklappar.

Jag fick sitta ner i biblioteket, i en väldigt behaglig skinnfåtölj, intill den öppna spisen som värmde hela rummet. På bordet intill stod en skål med nötter och det doftade av färskt granris samtidigt som brasan gjorde sina speciella, hemtrevliga ljud.

Efter en kvart ungefär kommer han jag har rest så långt för att möta. Mannen, myten, legenden –  Jultomten. Precis som jag hade föreställt mig honom var han ganska mullig, med långt vitt skägg, en liten mage, små glasögon vilandes på nästippen och självklart den röda luvan som kronan på verket. Men det fanns något som var lite oväntat med Jultomtens klädsel, nämligen de svarta gummistövlarna och den övriga utstyrseln i en blandning av gummi och läder.

Jultomten sätter sig i fåtöljen bredvid, kliar sig lite i skägget och tänder sedan en väldoftande pipa. Sedan plirar han mot mig med en fundersam och nyfiken blick, skrockar lite och ställer sedan den sedvanliga frågan….

-Finns det några snälla barn här?

Jag skrattar lite, dels av nervositet, dels av förundran.

-Jag är väl knappast ett barn, kära, goa Jultomten, jag är en mogen man i mina bästa år som du kanske vet har kommit hit för att intervjua dig nu strax innan jul.

-Jaha på så vis? Jo, det är klart du är….

-Ja just det, ska vi sätta igång med frågorna direkt? Jag får erkänna att jag blev nyfiken på det faktum att Jultomten faktiskt röker pipa nu i dessa tider av häxjakt på rökare.

-Jo, det stämmer bra det, jag har rökt pipa i hundratals år nu och planerar inte att sluta. Vad tror du avspärrningarna och taggtråden är till för egentligen? Här kan de försöka installera rökrutor och annat trams om de vill men tomtenissarna på taket med skarpladdade AK-47:or ska nog kunna sätta stopp för sådana fasoner!

-Ja, jag lade märke till att säkerheten är rigorös här omkring, kanske med all anledning.

-Självklart! Tror du jag är moderat eller? Nu får du allt ställa om tonen, annars ropar jag på Hitler-nisse så han får ta hand om dig.

-Alright, förlåt jag ska skärpa mig och inte ställa dumma frågor.

-Bra det!

-Ja, låt oss fortsätta med frågorna… Vad många undrar över är hur du hinner göra allting på en enda natt. Även USA inräknat som förstås firar julafton på juldagen men då får det väl räknas som två nätter egentligen?

-Det stämmer väl, min gosse, men det är ändå mycket att göra som du kan förstå. Dock har jag mina tricks. Ett av dem är att tomtemor varje julaftons förmiddag får göra gröt, blandat med lavemang. När det väl är dags att åka ut med släden och alla julklappar, ja då vill man ju inget annat än komma hem snabbt!  

-Jag tror jag förstår… En annan sak jag med flera undrar är om ni gör alla julklappar här i verkstaden? Med tanke på att det varje jul pratas om att vi slår nya rekord i julhandeln så verkar det ju vara något konstigt med detta. Varifrån kommer alla julklapparna egentligen?

-Cirka 5% av julklapparna gör vi här på Nordpolen, resten importeras.

-Från var eller vem?

-Öh..eh…speciella importörer.

Jag ser att tomten verkar nervös och märkligt generad så jag pressar honom ytterligare och hotar med granskning av Skatteverket.

-Alright jag erkänner, allting är inte vitt som snö! Flertalet julklappar köps in från somaliska pirater, garagen i förorterna och till viss del från Rosenbad. Sedan kanske tomtenissarna…hittar saker i skogen också, vad vet jag? Ibland när de har varit ute på krogen kan jag dagen därpå hitta främmande saker här i huset. Förra veckan hittade jag ett paket kondomer i matsalen med broderade initalerna Fredrik.R. När jag tänker på det var de i tomtenisse-storlek….

-Jaha minsann, ja men det verkar ju som att ingen fattig blir drabbad. Det är ju liksom huvudsaken…

Plötsligt hör jag ett mystiskt ljud komma från en av de stora julklapparna som ligger i rummet. Ett konstigt mumlande, krafsande och hela paketet rör sig. Det låter som om någon pratar om mossa där inne. Självklart måste jag ju fråga Jultomten om detta. 

-Det är inget att bry sig om, det är bara Ernst. Vi tänkte ge honom som julklapp till en liten gosse i Lappland som bor i skogen och lever på mossa. Ernst är tränad att söka mossa så det kommer bli en fin vänskap, dem emellan.

-Jaha, okej…skickar ni ofta människor såhär?

-Nej egentligen inte, men det händer. Förra året skickade vi stadsministern till Verkligheten (finns överallt utom på Rosenbad) men han bröt sig ur paketet och sprang tillbaka till Politikville där han vanligtvis bor. Attans synd på ungen som väntade på julklappen så han fick en pinne istället, gjord och signerad av Ernst himself.

-Det var ju snällt av er, det verkar som att Jultomten har ett stort och gott hjärta ändå.

-Jadå, hjärta finns det gott om! Men nu måste vi tyvärr avbryta för jag har saker att göra. Det är bråda dagar nu inför julafton. Rudolf ska in en sväng till veterinären då vi misstänker han fått en släng av Galna ko-sjukan, tomtemor ska till gynekologen och tomtenissarna ska ha sitt vaselin ho ho ho!

-Vaddå, vänta lite, vaddå vaselin? Och vad menar du med att tomtemor..

-Nej, nu har jag nog sagt för mycket, nu är det dags att jobba vidare. Fan man blir inte yngre med åren och även om man blir lite skruttig så måste man ju följa både alliansens och Försäkringskassans regler och knega på så gott man kan ho ho ho! Tur man är tuff och orkar jobba både med starr, cancer, spik i foten och rabies, annars hade man inte fått någon ersättning de andra 11 månaderna på året. Nej nu måste jag gå! God jul på dig, lycka till med bloggandet, sexlivet och stomipåsen, hejdå!

-Men, jag har inte stomipåse…

Det är det sista jag hinner säga innan Jultomten har lämnat rummet genom de stora portarna som leder in till det inre av huset. Smått förvirrad står jag kvar några sekunder, ända tills Fredrik kommer in rummet och menar att det är dags att gå.

 Konstigt nog får jag utstå ytterligare en rektalundersökning på min väg ut igen och Fredrik försäkrar att det är ren rutin men jag kan ändå inte undvika hans stora léende medans han tar fram den lena julstrumpan. Bomull gissar jag på, även om den gör ont.

På resan tillbaka och medan jag sitter på Polarexpressen igen, funderar jag på vad som har sagts och kommer på mig med att sitta och le stort. Jultomten är ingen bluff. Kanske inte sådan man föreställer sig honom alla gånger men ganska mänsklig ändå. Med stort hjärta och med deltagande i oss vanliga människors liv.

Det kommer bli en bra jul, med en sextokig Jultomte, proppad med lavemang och suspekta allianser med somaliska pirater.

Nu börjar det snöa…..

Bilder från downtownsandiegohotels.net – bizbook.com – usabloggen.se – discountcostumes.pubks.com – avs.se – zazzle.com
36850cookie-checkIntervju med jultomten – vuxenversionen (repris)