Knarkkrigen i Mexico och den tuffa kvinnan 2

För ett tag sedan skrev jag om polisens envisa kamp mot knarkligorna i Mexiko som går i skytteltrafik över gränsen till USA och hur de senast anställde en kvinna som polischef. En 20-årig kvinna vid namn Marisol Valles Garcia som då inte ens hade slutat skolan. Hon blev alltså polischef i en av världens blodigaste städer och det sägs att staden kommer som god två efter Bagdad.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WlKClK1g5sg]

Sedan dess har jag följt nyheterna lite mer än vanligt för att kanske kunna läsa vad som händer med henne. Oddsen var ju inte så lysande direkt, med en knapp personal, en rishög till polisbil osv. Men tydligen gör de framsteg där nere:

  • Mäktig knarkledare dödad. Eller snarare, den mexikanska polisen tror att de har lyckats döda ledaren för en av de värsta ligorna, La Familia. I Aftonbladet skrivs det att så verkligen har skett, att ledaren faktiskt är död. Hur som helst, det är skönt att poliserna gör framsteg och i samarbete med militären så har de ju betydligt bättre chanser mot de brutala gängen som har långt bättre vapen än poliskåren. 

Men jag undrar fortfarande vad som har hänt med Marisol – lever hon fortfarande? Så jag googlar hennes namn men allt jag ser är att hon numera är berömd över hela världen och alla skriver om hur konstigt det är att utnämna en så ung kvinna till polischef. Inte så konstigt. Så jag söker vidare och finner en ganska intressant samling av fakta på wikipedia. Dock på engelska men man blir ju än mer rörd när man läser att hon är gift och dessutom har en liten son. Än mer förfärad blir man när man läser om hur ligornas offer har blivit halshuggna och torterade till döds så man börjar ju undra om hon visste vad hon gav sig in på.

En hel del intressant sägs i detta klipp  från Daily Motion där man bland annat får höra om vilka dåliga resurser Marisol och hennes 13 officerare har. Man får även höra att Marisol vill jobba med brottsförebyggande åtgärder, vilket förbättrar hennes chanser för överlevnad en hel del, inte sant?

Men jag hittar ingenting om huruvida Marisol fortfarande lever, men jag hoppas på att det helt enkelt är så enkelt. Efter 50 sidor på google så gissar jag att hon lever och mår bra. Vilket såklart känns bra.

Hennes sida på Facebook, där hon även blir kallad för den modigaste kvinnan i Mexiko, och det med anledning. Med alla otaliga träffar man får på google efter att ha sökt på hennes namn, Marisol Valles Garcia, så märker jag ganska snabbt att jag inte är den enda som är faschinerad av den här storyn. Av den modigaste kvinnan i Mexico.

36780cookie-checkKnarkkrigen i Mexico och den tuffa kvinnan 2