Dags för en manlig Lucia?

Den 13 december är det dags igen för årets Lucia med följe. Pepparkaksgubbar, stjärngossar och tärnorna – men varför måste det alltid vara en ung, söt tjej som får huvudrollen?

Kanske minns ni för två år sedan den 18-årige Wiking Furberg som mobbades bort från posten som Lucia på skolan. Om jag inte minns helt fel så vann han ju faktiskt röstningen också. Men det är väl som de skriver i Expressen om de sedvanliga könsrollerna när det gäller Lucia:

”Könsmaktsordningen den 13 december är intakt.
De svenska skolorna kan införa hur många antimobbningsplaner som helst. Prata på vidareutbildningsdagar om hur viktigt det är att behandla pojkar och flickor lika. Försäkra föräldrarna om att modernt genustänk genomsyrar allt de gör.
När Lucia närmar sig avslöjas ändå vad som egentligen gäller.
Flickor ska belönas om de är blonda, söta och snälla.
Pojkar ska bestraffas om de blir för ’feminina’.
—att det är unkna traditioner från de vuxnas avlägsna 50-tal som fortfarande råder när en Lucia ska utses. En skandal som bara väntar på att avslöjas i hela sin otäcka omfattning”.
Vi är långt från den store tänkaren Skalmans vision i tidningen Bamse: ”Något snällt finns i alla, så därför kan alla få vara Lucia”.

Egentligen är det ganska skrämmande, att vi år 2010 fortfarande har samma syn på detta. I ett samhälle där jämställdhet predikas, en envis kamp för lika lön för lika arbete gör framsteg och där jämlikheten debatteras i både företagsledningar och regeringar. Men Lucia står fortfarande kvar exakt likadan år efter år. ”-Men tänk på traditionerna!” kanske det är någon som ylar ut. I så fall skulle vi kunna haft samma tankesätt i övriga samhället, inte sant?

På tal om lucior och att vi närmar oss julafton, är det inte dags för tomtemor att kedja fast tomtefar framför spisen för att göra julegröt åt alla tomtenissarna?

Bilder från faydesign.se och photobucket.com

36740cookie-checkDags för en manlig Lucia?