Gamla nyheter

Fas 3 i arbetslöshetsstegen är på tapeten i Aftonbladet idag och det är alltid lika roligt när media drar upp ”nyheter” som är flera år gamla. Allt vad de skriver om i artikeln kunde jag ha berättat för dem för 1 år sedan – minst.

Gill Hagström, i artikeln, berättar att Fas 3 urholkar hela systemet och att det är en skam att man ska behöva jobba gratis för skitsummor i ersättning. Jaha, so what? Visst är det så och arbetsgivaren får till o med betalt för att ”anställa” de som är i Fas 3, men varför inte? Fel däremot är det om detta utnyttjas i alltför stor utsträckning och när det inte spelar någon roll om man jobbar 8 eller 14 timmar per dag för exakt samma summa.

Jag är själv i Fas 3 men jag accepterar att det är dåligt betalt. Meningen är ju att man ska hitta ett ”riktigt jobb” med riktig lön, sedan är det ju upp till individen själv om det duger att stanna kvar eller inte. För egen del skulle jag inte ha något emot att stanna kvar, men med en riktig lön. Pengar är inte allt men då skulle man slippa vända på varje krona. Man skulle ha möjligheten att leva istället för att överleva.

Samtidigt är inte detta en lätt sits för vad skulle alternativet vara till en Fas 3-anställning? Många hamnar ju där på grund av långdragna utredningar, hälsoskäl o.s.v. och då kan det vara ett utmärkt alternativ att rehabilitera sig själv samtidigt som man inte tappar den sociala biten helt och hållet. Det finns med andra ord både plus och minus men vi kan nog alla vara överens om att något måste göras med arbetsmarknaden.

Mina egna förslag är:

  1. Tuffare regler för bemanningsföretagen – de ska inte kunna utnyttja människor precis hur som helst.
  2. Billigare för företagen att nyanställa. Lägre arbetsgivaravgifter och skatter.
  3. Sätt gränser för företagen som har satt i system att anställa människor i 6 månader och som sedan sparkar ut dem för att direkt anställa någon ny på 6 månader för att det blir billigare så.
  4. Slopa ”Sist in – först ut”. Det är kvalitet vi ska ha och en jämn fördelning av kompetens/erfarenhet.

För de flesta av oss vill faktiskt ha jobb och inte nödlösningar som ser fina ut för politikernas statistik!

36480cookie-checkGamla nyheter