På internet finns sex och allt annat

Natalia Kazmierska skrev idag om hur internet skrämmer henne mer än mörka parker på natten. En artikel med en sådan rubrik var jag bara tvungen att läsa. Den kittlade mitt intresse.

Natalia beskriver hur internet för 20 år sedan gav nya förhoppningar för ett mer jämlikt samhälle, en kvinnorevolution, om cyberfeminism och en mötesplats där könet inte spelade någon roll. Men vad fick vi?

Tja, om man säger såhär att internets mest använda sökord är “sex” och att fler än 1 av 10 internetsajter är porrsajter så kanske man blir frestad att påstå att feminismen fick en ordentlig pungspark. Eller ja, ni fattar.

Eller gjorde den egentligen det? Tänk om det istället är så att feminism fungerar hyfsat bra IRL, in real life, men att människor flyr verkligheten genom att porra sig på nätet istället? Märk väl, jag skriver inte “män” för jag är övertygad om att det inte är enbart män som porrsurfar. Att det nyligen gjordes en överraskande upptäckt genom polisens razzia att massor av pedofiler faktiskt var kvinnor….ja, det är ju en annan historia som på ett eller annat sätt har anknytning till sexualitet, hur vriden den än må vara, men den verkar alltid finnas där. I en form eller annan.

Bild från slackers.co.za

Märk väl, jag försvarar inte sexsajternas existens men visst är det så att sex och nakenhet alltid säljer. Har alltid, kommer alltid sälja, och det är ju det jag brukar tjata om hur jäkla tröttande det är när kändis A har gjort en tros-chock eller kändis B visade en “vågad klänning”. Ursäkta mig men sådana rubriker får mig att vila spy. Att folk har ben, mus och tunn blus – ska det vara chockerande och sensationellt?

Men jo, jag kan hålla med om att det är illa med detta massiva bombardemang av sex och nakenhet som man får serverad oavsett man vill se det eller inte. För ett oslipat intellekt som inte kan se gränserna mellan fiction och verklighet så kanske det suddar ut dem allt mer och till slut blir man måhända osäker/likgiltig på vad man ska prioritera eller inte. En människa av kött och blod med känslor eller en uppblåst, sminkad, ljussatt och påsatt donna i alla upptänkliga positioner?

Fantasi och verklighet – det finns faktiskt en skillnad. Det är bara att hoppas att människor inser skillnaden.

Tack för ordet.

36220cookie-checkPå internet finns sex och allt annat