Anders botaniserar bland julsånger!

Varning för massiv julsångslavin – för det finns hur många som helst. Detta kunde jag se igår när jag, som varje år, försökte vaska fram tidernas bästa jul-CD.

Jag kan nu konstatera att det finns flera typer av olika julsånger:

 1. Kommersiella.
 2. Roliga.
 3. Hårdrocksversioner.
 4. Sorgliga.
 5. Stämningsfulla.

Sedan är ju smaken olika hos olika människor, men i stora drag kan man dela upp dem på ovanstående sätt. Personligen tycker jag att Carola borde ligga under “Kommersiella” och kanske även under “Tråkiga” men det är bara vad jag tycker. Det beror väl på idolens eller bandets image också.

Själv tycker jag att den rätta julmusiken ska anspela på nostalgi och barndomsdrömmar där alla vintrar var fulla av snö, pepparkakor, mamma i köket och levande ljus. Helst också med en tindrande julgran i bakgrunden och allt man väntade på var dagen D – julafton! Dessutom var det ett måste att öppna adventskalenderns rätta lucka varje dag. Det var spännande, det var mysigt, det var hemtrevligt och en härligt varm känsla som stegrades för varje dag närmare man kom julafton.

Men för att redovisa lite snabbt vad jag hittade under mina 3½ timmar av sökande på Spotify där jag hittade några härliga favoriter. Kategori: Metal.

 1. Silent Night – Faster Pussykat: Detta låter lite som en släpig version av Marilyn Manson men är ändå riktigt träffsäker. Låter som en trevlig bunt med tomtenissar.
 2. X-mas in hell – Sixx AM: Detta är Nikki Sixx från Mötley Crüe och hans band som genom sitt album “The Heroin Diaries” på sitt eget bisarra sätt säger att alla har inte en så väldigt trevlig jul. Låten är inspirerad från boken The Heroin Diaries: A year in the life of a shattered rock star där Nikki är en av författarna. En tragisk historia men en fjärdedel av intäkterna av bokens försäljning går till ett projekt för utnuttjade och övergivna barn.
 3. All I want for christmas is you – Bowling for soup: Tack vare Kajsa-Lisa och hennes excellenta musiksmak har jag fått äran att stifta bekantskap med dessa gossar. Detta är ett amrikanskt pop-punkband med rötterna i Texas. Lite skrälligt ibland men de får till riktigt sköna gung emellanåt.
 4. Jingle bells – Skid Row: Man hör inte så mycket av grabbarna eller Sebastian längre men den här låten är som de själva – lagom skrikig och fylleslagsmål – med andra ord perfekt.
 5. Let it snow – Twisted Sister: De gamla 80-talsrockarna gör en jättebra version av den här klassikern. Det är nästan så man vill in i stugvärmen och lägga lite hemlagade katter på brasan för att mysa lite med farbror Dee.

Sedan har vi kategorin Roliga julsånger och där finns det massor av konstigheter att hämta. Jag har medvetet utelämnat svenska klassiker a la Vår julskinka har rymt då jag tycker att vi får höra den och andra konstiga låtar på radion varenda jul. Men här har tomtefarbror Anders hittat några absoluta guldkorn:

 1. Afroman is coming to town – Afroman: Den helt klart mest lämpliga att bli censuerad. Kanske det var därför jag inte hittade någon officiell video på youtube. Afroman var samma snubbe som gjorde “Because I got high” och man kan nog lugnt kalla honom provokativ.
 2. Jingle Bombs – Achmed the dead terrorist: Tack vare buktalaren Jeff Dunham har denne döda terrorist fått liv och är lagom provokativ när de skämtar om terrorism och bombräder. Om ni inte har sett Jeff och hans dockor tycker jag att ni borde kolla på youtube efter hans klassiker.
 3. Cold blooded christmas – Jon Lajoie: En intressant liten story om hur han som liten inte visste vem jultomten var och hur han tog livet av honom. Ganska osmaklig humor, på gränsen till vulgär men ändå rolig på något knepigt sätt.
 4. Pokémon christmas bash – Pokémon: Om man gillar, ja just det, Pokémon, så är det här ju bäst i världen. Lite lagom gulligt och helt barntillåtet.
 5. Christmas time in hell – Satan, the dark prince: Detta är från gänget bakom South Park och de har gjort flera julsånger faktiskt. Dekadent men med en viss humor i baktanke men inte för allas öron. Men så har de ju blivit ordentligt kritiserade också.

Sist men inte minst kommer vi till min favoritkategori, de Stämningsfulla julsångerna. Där har vi en hel del att välja på så mina val är noggrannt utvalda för lätt var det inte.

 1. Ave Maria – Frank Sinatra: Hans röst är ju väldigt speciell och han har gjort många julsånger men just Ave Maria är ju helt perfekt för att få den där speciella julkänslan.
 2. It´s the most wonderful time of the year – Andy Williams: Han har också den där helylle, goa Coca-Cola-reklams-rösten som påminner om snötyngda vintrar a la Disney.
 3. Let it snow! Let it snow! Let it snow! – Dean Martin: Även han har en sådandär släpgt skön röst med patina på. Kanske det var något speciellt med den tidens ljudkvalitet som ger den där speciella känslan.
 4. Wintersong – Sarah McLachlan: En stämningsfull melodi som får ens fantasi att vandra över snötäckta vinterlandskap med gnistrande sjöar täckta av is, stjärnklar himmel och en varm eldstad i en stuga någonstans långt bortom all storstadsstress.
 5. Christmas secret – Enya: Detta är ju sångerskan man oftast förknipar med relaxmusik och avslappning och likadant denna gång. Hon är helt enkelt bäst på vad hon gör och man kan inte låta bli att sväva iväg i fantasin ihop med hennes mjuka stämma.

Sådärja, det var hela min lista på de fem bästa låtarna i ovanstående kategorier. Jag vet att jag inte tog med kategorin Sorglig, men det fanns helt enkelt inte så många av den sorten. Helt okej för mig eftersom jag fortfarande förknippar julen med värme och glädje då man får tillfälle att träffa familj, nära och kära.

Till sist vill jag länka till en artikel jag fick syn på, angående Bob Geldof. Detta är mannen som skrev “Do they know it´s christmas?” och som inspirerade Michael Jackson och Lionel Richie att skriva “We are the world”. Själv säger han att han skäms och avskyr det faktum att han tvingas höra låtarna “varenda j-vla jul”.

Så går det om man smuttar för hårt på glöggen.

35070cookie-checkAnders botaniserar bland julsånger!