Att bli kändis – då och nu

Ibland tänker jag på hur det skulle vara att bli igenkänd överallt och hyllad efter sina prestationer. Knappast något som kommer hända men man vet ju aldrig hehe.

Men visst borde det ha varit enklare förr? Jag menar, när det bara fanns SVT 1 och 2 och såklart radion. När vi pratade om Billboard- och Trackslistan som var det enda som gällde för att kunna ”hänga med” i det som var det senaste. Nog sjutton måste det ha varit enklare att bli kändis förr när massorna samlades på ett fåtal ställen och inte som idag, med tusentals kanaler på både radio och tv.

Några som verkligen hade bra tajming var väl i så fall Tom Jones och Dolly Parton. Tom chockade världen genom att prata om trosor som blev uppkastade på scen och Dolly, ja hennes rattar var ju mer i fokus än hennes musik. Sedan var det förstås Michael Jackson och Madonna och de var också med i precis rätt tidsera om än de var kanske mer på tröskeln tills det skulle bli mycket tuffare att bli världskänd.

Sedan har vi svenska kändisar. Tillåt mig sucka högljutt för det är ganska tråkigt att se samma gamla ansikten i tv-rutan som än idag lever på gamla bedrifter. Visst, okej, innan ni halshugger mig måste jag väl säga att de förvisso är folkkära men de borde väl förnya sig lite?

  • Några utmärkta exempel på sådana kändisar är t. ex. Anna Book – den lite smårunda tjejen som sjöng ”A-B-C” och sedan dess har synts i medierna när hon har något nytt att berätta om sina viktproblem. Som är samma som för 15 år sedan.
  • Sedan har vi ju Johannes Brost som jag alltid har tyckt är ganska obehaglig. Var förresten inte han med i någon svensk skräckfilm för några år sedan? Annars minns vi ju honom som karaktären Joker i den svenska långköraren ”Rederiet” där han hade en smått småkorkad roll. Sedan dess har han knappt hörts av men det är kanske lika bra det.
  • Carola Häggkvist, eller vad heter hon numera? Nationalklenoden och Sveriges diva nummer ett, alla kategorier. Visst sjunger hon fortfarande bra men hon har ju tappat rejält från 1983 då hon sjöng med sitt bidrag Främling i melodifestivalen. För övrigt var det då hon blev känd som en söt liten tjej med otrolig pipa. Sedan gick hon med i någon religiös sekt och gifte sig med en galen norrman som tyckte att skjuta älgar från sovrumsfönstret var en bra idé. När det förhållandet gick åt pipsvängen började hon göra julskivor och ja, hon håller väl på än?
  • Lill-Babs, eller Barbro Margareta Svensson, som just nu är med i tv-produktionen ”Så mycket bättre” – henne fattar jag inte alls. Hon släppte sin första skiva 1954 och då var det bannemej stenkakor som gällde! Jisses, nu snackar vi Jurassic Park här. Hur som helst, hennes genombrott kom 1959 med låten ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?” som hon fortfarande har på sin repertoar. För övrigt är det enbart 3 låtar till som man kan få höra någon gång men det är ju det jag menar. Har man gjort 4 melodier som folk kan minnas från 50- eller 60-talet så är det något som är fel. Men tydligen går det att bygga en hel karriär på ett sådant koncept. Speciellt om man blir folkkär, men var går gränsen för att vara folkkär? Det måste väl bero på antalet människor som minns vad man har gjort och jag misstänker att det antalet blir färre för vart år som går. Logiskt.

Listan på kändisar som charmade in sig i offentlighetens ljus vid precis rätt tidpunkt kan göras oerhört mycket längre och jag skulle kunna nämna fler ”storheter” men med risk för att bli lynchad, låter jag bli.

Det jag menar är att det idag är så otroligt mycket tuffare att bli känd, vare sig man är popstjärna, konstnär eller tv-profil. Mediaströmmen är tusenfalt mer intensiv och vi har ett överflöd av både ljud och bild idag. Det är en massiv konkurrens om spotlightens ljus och är man inte ständigt produktiv är risken att man glöms bort väldigt snabbt. Att bli en dagslända eller som det också kallas, en One hit wonder.

Sedan finns det ju de som stanar kvar i folks minnen för alltid. Då tänker jag på de som gör något väldigt speciellt, som låter på ett speciellt sätt, ser ovanlig ut eller helt enkelt gör något ovanligt. Då är ju chock ett bra tillvägagångssätt och exempel på detta kan man hitta hos bland annat Madonna, Marilyn Manson, Alice Cooper, Lordi, Lady Gaga och Eminem. De kom in i strålkastarljuset och höll sig kvar. Kanske inte på grund av att de producerade nytt material men för att de bjöd på något extra som stannade i folks hjärtan, minnen och kanske mardrömmar.

Sedan får man ju komma ihåg att de idag får kämpa oerhört hårt för att hålla sig kvar på toppen.

Se bara på Lady Gaga vilken otrolig show hon bjuder på. En teatralisk scenshow och hennes image är ett hopkok av olika storheters stilar och attribut. Alla de olika glasögon hon brukar ha skulle jag tro kommer från Elton John, namnet Gaga är från Queen, hennes koregrafi är som en blandning av Beyonce och Michael Jackson, scenshowerna är som sagt teatraliska som påminner om de storslagna scener som Alice Cooper brukade ha, musiken är lättuggad radiopop men alltid med en extra ingrediens som gör att man fastnar. Folk brukar säga att hon ”gör en Madonna” men jag är tveksam till det. Visst har det funnits likheter men ytterst små, dock var väl de kaffefilterliknande bysthållarna väldigt mycket Madonna, det får jag erkänna, men över lag är Lady Gaga ett fantastiskt koncept och med en otrolig framgångshistoria och vem kunde väl tro det när hon för bara några år sedan hade en spelning i Gislaved?(!) Att hon dessutom ständigt förnyar sig genom nya kreationer och väldigt märkliga scenkläder är ju bara bra. Folk hinner inte tröttna.

Skulle jag själv vilja bli kändis? Nej, knappast. Inte med det tempo den världen medför och krav på ständiga prestationer och en förväntan att alltid överträffa min senaste skapelse. Att ständigt behöva promota, resa land och rike runt, alltid vara på topp och skärpa mig varje kväll innan jag möter massorna – det låter helt enkelt för jäkla jobbigt. Då sitter jag hellre hemma i soffan med en påse popcorn och glor på någon hyfsad film.

Eller bloggar om att vara kändis 2010.

Bilder från last.fm – wikimusicguide.com – tv4.se – eurovisionary.com – hd.se – bestweekever.tv

33990cookie-checkAtt bli kändis – då och nu