Tintin inför rätta i morgon

Någon som har läst serieboken ”Tintin i Kongo”? Om ni har gjort det kanske ni minns kongoleserna som helt svarta och med stora läppar. De jobbade oftast som servicepersonal.

Nu har detta blivit uppmärksammat, 80 år senare, av Bienvenu Mbuto, som tycker att serialbumet ger en felaktig bild av Afrika. Förlaget Moulinsart säger att det måste tas hänsyn till att detta verk skrev för 80 år sedan och att man såg på rasism på ett annorlunda sätt vid den tiden.

Det är ju sant, och likaså att om ”Tintin i Kongo” ska på något sätt ändras så måste ju andra verk också ”korrigeras”, såsom böcker av Jules Verne. Men frågan är om man ska ändra saker, böcker, konstverk, historia, bara för att det ses på ett annat sätt idag? Idag ser vi ju omvärlden med andra ögon och har andra värderingar än för 80 år sedan och bör man inte behålla böcker som de ursprungligen var skrivna som ett slags historiskt dokument för att tiderna faktiskt förändras.

Mbuto vill att Belgien möjligtvis ska be om ursäkt till Kongo eftersom Belgien styrde Kongo under 75 år och miljontals människor befaras ha mist livet på grund av den hårda regimen.

Om man sätter det i ett sådant ljus så borde väl världens alla män be om ursäkt till alla världens kvinnor då det under 50-talet skrevs handböcker om hur en perfekt husfru skulle vara. Det vill säga alltid ha maten klar åt sin man när han kom hem från jobbet, aldrig tala innan blivit tilltalad o.s.v.

Hörru Mbuto, är du feminist också månntro?

Artikeln i Expressen. http://www.expressen.se/debatt/1.809445/darfor-ar-det-ratt-att-jk-anmala-tintin Eller i DN: http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/tintin-i-belgisk-rattegang-1.1212768

33870cookie-checkTintin inför rätta i morgon