Seriehjältar och bra förebilder.

Jag minns inte hur jag fick den här idén men tack vare DN som hade en artikel om seriehjältar i Koranen, tror jag iaf, så fick jag mer eld i baken att skriva detta. En sak är säker – det är synd om barnen 😛

Hagbard Handfaste, en överviktig, smutsig och våldsam viking som gärna dricker öl. bråkar med den minst lika överviktiga frugan Hilda och har problem att förstå sina barn. Som kompis har han den sinnesslöa Tur-Ture som alltid gärna visar upp sin låga intelligens. Korkad = rolig. Serien Hagbard glorifierar mannens roll och rätt att vara en slusk medan kvinnan ska stå framför spisen, lagandes mat och ta hand om barnen medan mannen är på jobbet.

Tjalle Tvärvigg, en intressant karaktär som lever ute på bondvischan där han helst går barfota och bränner hembrändt vilket han försöker dölja för lagens långa arm. Hans fru står självklart hemma vid spisen och tar hand om barnen medan Tjalle själv gärna går ut och fiskar eller tjuvjagar, självklart i sällskap med den kära dunken under armen.

Kalle Anka är en sjöman med attitydsproblem, svåra temperamentsutbrott och som går utan byxor. Han lever ihop med sina tre brorsöner Knatte, Fnatte och Tjatte men man får aldrig reda på vem fadern är.  Det finns även andra släktskap som är lite virriga inom denna ankfamilj. Alexander Lukas till exempel är tydligen kusin till Kalle och de bråkar ofta om Kajsa Ankas uppmärksamhet. Det intressanta är att Kajsa har samma efternamn som Kalle men de är inte gifta. Dessutom går även hon utan byxor. Kanske ett fall för Familjerätten? Dessutom ser vi honom varje julafton där han försöker slå ihjäl en stackars fågel med en gigantisk slägga.

Kronblom är latheten personifierad och han lever efter mottot “Skjut upp till morgondagen vad du kan göra idag“. Den mesta tiden lägger han på fiske, att tippa på stryktipset, ligga på sofflocket eller jäklas med svärmor. Med andra ord är han en latmask och spelberoende, samtidigt som han mer än gärna tjuvfiskar kräftor och därmed är en lagbrytare. Att de sedan har en jättelik staty av denne man i Örebro, utanför Eyravallen, vilket får mig att undra vilka värderingar vi egentligen hyllar. Att han dessutom alltid är jäklig mot sin svärmor och gärna tjafsar med sin fru Malin gör att man kan misstänka honom för att vara en kvinnohatare. Stackars Malin ja, det är ju hon som får hugga all ved, laga mat och gå med håliga sockar mitt i smällkalla vintern. Tur att hon håller värmen genom all snöskottning.

Bamse, världens starkaste björn. På något konstigt sätt blir han otroligt stark när han äter sin dunderhonung och med tanke på de omdiskuterade stripparna för några år sedan där det förekom starka droger, kan man undra om Bamse är drogliberal. Att dessutom alla djur kan prata måste ju vara ett tecken på detta. Men Bamse är en schysst kille ändå som värnar om de svaga. Se bara på Lille Skutt, den rädda kaninen med den röda flugan om halsen, som för övrigt är naken. Eller Skalman, den kloka sköldpaddan som förespråkar att man ska skynda långsamt. Jag slår vad om att han var ganska mobbad i skolan men det är klart, med en kompis som Bamse lär man inte behöva oroa sig. Kanske det rent av är så att det är Skalman som spetsar Bamses dunderhonung som ett tack. Med andra ord kanske Skalman är Bamses biatch.

Spiderman, eller Peter Parker som han egentligen heter, skyddar sin identitet bakom sin förklädnad och har ett dubbelliv. Med andra ord ljuger han för sina vänner, bekanta och sin familj om vem han egentligen är. Kanske det handlar om en personlighetsklyvning med psykosociala tendenser, något vi aldrig i så fall får veta. Att han dessutom svingar omkring utmed storstadens fasader och smetar massa äckligt spindelnät överallt är det ingen som reagerar på. Iofs är det ju bra då det skapar en massa nya jobb inom renhållningssektorn men att ha X antal anställda för att städa upp efter Spiderman kanske är billigare än att ha en superskurk eller två som vill ta över världen en gång i månaden. PMS? Ja, kanske. Men superskurkarna skulle väl knappast bråka så mycket om de inte hade Spiderman att bråka med och då skulle skadegörelsen knappast kosta så mycket, eller hur? Ett oerhört komplext problem, i sanning….

Läs även Magnus Öhrn som faktiskt forskat i ämnet Serihjältar – fylla.

Bilder från bullspress.com – opinonbug.com – h-son.se – omtvserier.se – bullspress.se – forums.taleworlds.com
32310cookie-checkSeriehjältar och bra förebilder.