Go förmiddag

Idag har jag sovmorgon och börjar inte jobba förrän vid 12 och det känns ju ganska shysst. Någon morgonmänniska har jag aldrig varit och kommer väl aldrig att bli.

Jag vaknade i morse till Morgonpasset i P3 och innan dess var det såklart nyheterna. Tyvärr minns jag inte exakt varför, men en tanke slog sig fast hos mig: “The world has gone crazy” och all min lust att gå upp alls, bara försvann. Kanske det berodde på någon av nyheterna, kanske på att Cee Lo Green sjöng sin barnsliga sång där han vrålar ut “Fuck you” som påminde mig om hur rå och hänsynslös världen börjar bli. Eller är.

Terrorhot i Göteborg, grovt djurplågeri i Norge, främlingsfientligheten i Sverige tycks öka och självmordsdåd i Istanbul.

Självklart ska man inte förneka sin omvärld alltför mycket, för då kan man bli aningslös och med tiden, kanske till o med naiv. Men jag undrar om det här massiva flödet av negativa nyheter är så nyttigt för oss och speciellt för yngre människor. I unga år är man väldigt mer lättpåverkad, bland annat av media, och vilken bild får de av sin omvärld när det bara tycks hända hemska saker runt omkring oss? Även i lilla, trygga Sverige, där vi hör ovannämnda nyheter i både radio och tv, samtidigt som lilla mamma ojar sig för grannfrun hur hänsynslös regeringens politik är och att familjens ekonomi balanseras på en knivsegg varje dag. Såpass mycket att 12-åriga sonen inte kommer få det senaste spelet till sin Playstation i julklapp och tyvärr inte kan skjuta huvudet av aliens eller elaka tyskar under andra världskriget i mellandagarna så att hela familjen slipper umgås.

Möjligtvis kan mamma ha råd med en cd-singel och den där Cee Lo Green verkar ju häftig. Vad var det nu hans singel hette? Jo, just det – Fuck you, var det ju. Ja, det verkar häftigt, det kommer bli en bra present. Och med lite tur lär han sig hantera sina medmänniskor på ett kärleksfullt sätt.

30660cookie-checkGo förmiddag