Är vi på väg mot ett nytt DDR?

Egentligen borde jag ha skrivit om det här igå men dagen blev som den blev och jag fick ingen tid över. Så jag tar upp det idag då detta är något som åtminstone jag tycker är intressant.

Alliansen har föreslagit att polisen ska få det lättare och större möjligheter att kolla medborgarnas internettrafik och telefonsamtal. Liknelsen med DDR har uttalats av Jon Karlung, ägaren till nätoperatören Bahnhof, som är starkt engagerad i debatten om övervakning och han är emot alliansens förslag.

– DDR-samhället rycker allt närmare. Det här kan heller inte reduceras till bara fildelning. Nästan alla brott har ju böter i straffskalan. Jag skulle säga att det här på många sätt är värre än FRA-lagen. Det här är ett allvarligt demokratiskt hot mot hela samhället, säger Jon Karlung till TT.

Här kan du läsa hela artikeln i Dagens Nyheter. Själv undrar jag hur det egentligen blev såhär att vi ska övervakas, varför alla ska dras över en kam att kunna vara potentionella brottslingar, då det bara är klickar av befolkningen som faktiskt sysslar med olagligheter. Det påminner lite grann om Michael Moores film Bowling for Columbine, där han visar hur mäktiga företag skrämmer medborgarna till att köpa deras vapen, deras larmsystem, deras försäkringar genom att ideligen presentera sina produkter med början; -Tänk om just du drabbas av…” och sedan förväntas man såklart köpa just deras produkter.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ze5eDmGX-lc]

Gerhart Hauptmann, Nobelpristagare i litteratur 1912, uttalade ett väldigt bra citat angående makt. Han sa att ”Det organiserade vanvettet är den största makten i världen” och ja, han hade nog rätt.

Samtidigt minns jag när jag pratade med min colombianske vän, Julia, angående Sverige och jag berättade hur det går till här. Hon vände snabbt på klacken och sa att hon hellre stannar i Bogota där maffia, droger och prostitution inte är så värst ovanligt. Hon värderade sin frihet.

Det här nya förslaget är, tycks det åtminstone, vara mest för att klämma åt fildelare, och där vet jag faktiskt inte hur jag ska tycka. Självklart ska artister som har slitit i månader, kanske år, med sitt nya material, få betalt. Vissa människor tycker det vore helt okej med fri fildelning och anser att artisterna ska ut på vägarna och visa upp sig oftare och därmed få betalt för sina shower. Frågan är väl om folk verkligen vill gå ut och se artister uppträda live när vädret kanske är dåligt, det är bekvämare hemma eller artisterna helt enkelt inte har så stark dragningskraft som de kanske hade för X antal år sedan?

Spel kan man ju också ladda ner gratis om man vänder sig till rätt hemsidor och där finns väl ett höfre intresse att ladda ner. Men där tycker jag det är mer självklart då ett vanligt datorspel kostar runt 500-lappen och spelkonsollernas spel oftast är dyrare ändå. Så varför inte sänka de priserna istället? För jag tror att det alltid kommer finnas de som laddar ner olagligt, dock skulle de bli färre med mer mänskliga priser. Eller?

[polldaddy poll=4000418]

Bild från www.howtovanish.com

30210cookie-checkÄr vi på väg mot ett nytt DDR?