När är ”snart”?

Nu tänkte jag vara lite biblisk. Som en del av er har jag en kyrklig uppväxt och blir än idag påverkad av det. Speciellt då vissa i min närhet fortfarande predikar mer än gärna för mig och ibland sätter det igång lite funderingar hos mig.

Som idag när jag läser nyheterna på nätet och ser alla dystra rubriker:

Listan på elände görs längre för varje dag där oskyldiga människor dödas, torteras, beskylls och utsätts för alla typer av hemskheter. Övriga nyheter handlar om epedemier, klimathot eller orättvisor. Och det är detta jag menar kan verka som ett tecken från skyarna. Att något kanske kommer att hända, snart.

I Uppenbarelseboken, även kallad Johannes Uppenbarelse, eller apokalypsen, står det ganska skrämmande saker om vad som ska hända tiden innan Gud kommer.

Slutversionen skrevs troligen mellan 90-100 e kr. Kyrkofadern Eusebius daterar boken till år 94. Den är skriven i en tid av svår förföljelse för de kristna under kejsarna Nero och Dominitianus. Himlen var täckt av moln. Det romerska imperiet lärde ut att kejsaren var världens herre (Uppenbaresleboken 13:4-13) . De kristna sade att Jesus är herrarnas Herre och konungarnas konung ( 17:14). Kejsardömet hade sina gudar (2:14). I namnet av dessa falska gudar, förklarade sig kejsaren som världens herre och alla skulle tillbe honom (13:8-15). Med hjälp av kejsarkulten, som en religion, lyckades kejsarna bygga upp ett system som kontrollerade människorna (13:16-17), och gjorde att en liten grupp levde i rikedom och överflöd på andras bekostnad (18:3,9, 11-18). Det kristna budskapet om att ”Gud är en” och” att alla människor har lika stort värde” hotade kejsarrikets syfte.

Detta är väldigt intressant då man ska komma ihåg att Bibeln kan uppfattas på många olika sätt, beroendes på vilka tolkningar man själv gör och att vissa saker i beskrivningen ovan faktiskt påminner oss om saker i nutiden. Himlen var täckt av moln kan ju betyda en global klimatförändring, inte sant? Det romerska imperiet, som var gigantiskt, kanske man kan likna vid dagens EU. ”System som kontrollerade människorna” är ju inte så svårt att tolka då vi lever i en elektronisk värld där vi är lätta att spåra och det blir alltmer kameraövervakning. Som ni kan läsa talas det även om klassklyftor, där de rika blir rikare på andra människors bekostnad och ja, det är ju sant, att klyftorna blir större o större.

Visst kan man tolka hur man vill och dra sina egna slutsatser i evigheters evigheter, men tänk om det ändå ligger någon typ av sanning i detta? Att Gud kommer skicka sin enfödde son, Jesus, för att besegra djävulen ska man knappast översätta rent ordagrant utan inom ganska lösa tolkningar. Att översätta namn, platser osv till en modernare version och om man läser på wikipedias text om Uppenbarelseboken, kan man se att det finns massor av tolkningar av vad texterna innebär. För egen del hoppas jag verkligen att den idealistiska tolkningen har rätt; att det goda till slut kommer besegra ondskan. Då spelar det ingen roll vad eller vem ondskan är, bara att godheten till slut segrar.

Till slut vill jag visa er ett klipp med Scorpions med deras låt Crazy World som faktiskt beskriver allt så otroligt bra. Medias fruktansvärda nyheter, människors lilla roll i spektaklet och hur vi ibland kan känna att allting bara är ett luftslott byggt på lögner ur de styrandes munnar. Men det är klart, om vi alla slutar slåss för våra ideal och drömmar så är väl slutet ganska uppenbart? Texten finner du här. Men efter 30 års lovande att jorden snart går under, undrar jag fortfarande exakt när är ”snart”?

 [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=w4Fwf7fzx_A]

På tal om Bibeln, läs här om boken som skakar om de kristna i Norge.

29680cookie-checkNär är ”snart”?