Kör du rattfull på vägarna?

Visste du att Sverige är det enda landet i Europa som inte infört förbud mot att prata i mobiltelefonen bakom ratten utan handsfree. Motormännens Riksförbund tycker självklart att detta är ett beslut som medför livsfara, medan infrastrukturminister Åsa Torstensson tycker att de regler vi redan har är tillräckliga.

Märkligt tycker jag, då Sverige med sina säkra bilar, eller ja, Volvo är ju inte vidare svenskt längre, inte vill löpa linan fullt ut. Om jag inte minns helt fel så talades det åtminstone förr om en ”nollvision” av dödsolyckor i trafiken.

Samtidigt har vi lagen om vårdslöshet i trafik, vilket innefattar mycket mer, både att pilla med sin mobil, radio eller gps och i verkligheten låter ju detta mycket bra. Frågan är om vi inte förlorar anseende gentemot andra länder då förbud mot mobiltelefon är mycket enklare att förklara. Sedan tror jag faktiskt inte att svenska bilister inser att det handlar om ett lagbrytande förrän olyckan är skedd.

För två somrar sedan var det en man som mejade ner 15 meter av mitträcket precis här utanför mitt hus. En man som hade varit upptagen med att ratta in sin gps. Några månader innan dess var det en kvinna som körde ner en vägskylt, 50 cm upp på gräset intill trottoaren! Hon var upptagen med att skicka sms.

Själv ser jag ofta på Road Wars i Tv 4 Sport där åtminstone den brittiska polisen har rätt att stanna och bötfälla förare som pratar i mobiltelefonen. Kanske något för Sverige?

Artikeln kan du läsa här och bilden är från Scanpix.

25080cookie-checkKör du rattfull på vägarna?