Federley, ungdomar & våld på stan

I dagens aftonbladet får man se ett kort klipp med Fredrik där han berättar hur det känns såhär efteråt. Väldigt intressant är det när han berättar att detta inte är första gången han blir misshandlad, utan faktiskt tredje gången. Och visst är det väl märkligt att man numera måste vara rädd för att ta sig runt på stadens gator, med risk för att bli påhoppad.

Polisen i Borås har gjort en bra grej, att sedan en tid tillbaka ha fler patrullerande poliser på stadens centralare gator, något som känns oerhört mycket tryggare. Speciellt när de patrullerar i Stadsparken som gärna är ett tillhåll för ungdomarna som inte får komma in på krogarna och som förut varit väldigt våldsamt och med stor rånrisk. Via en länk på SR kan man både läsa om hur lyckat det här har varit och jag är jätteglad.

Själv har jag varit nära ett antal gånger, totalt 5, men på senare år har det varit mer en vana att man blivit hotad, än ett undantag. Man får nästan räkna med det faktiskt. Speciellt farligt är det utmed gågatan vid McDonalds i centrum där frustrerade ungdomar står och väntar på ett lagom lätt offer. Oftast sker misshandel efter midnatt och efter att krogarna stänger och så har det varit i ett antal år. Tills i maj 2009 då fler poliser fick patrullera gatorna runt centrum och det är hur bra som helst.

Fler poliser så man kan känna sig trygg och ta en öl med kompisarna utan att behöva planera för säkraste vägen hem!

Sedan kan man ju fråga sig hur det har kunnat bli såhär våldsamt på gatorna. Själv tror jag inte att det beror på enstaka faktorer, som att man t.ex. ibland ser kritik mot våldsamma filmer eller spel. Sant är förvisso att våldet ökar, det blir mer sensationella effekter och mer realistiskt i både film och spel, men det har ju alltid varit så inom media att det har trappats upp, bit för bit. Filmen Texas Chainsaw Massacre släpptes 1974 och var med den tidens mått, fruktansvärt att se på. Likaså fimen Excorsisten från 1971 som egentligen är baserad på en bok från 1949 som beskriver djävulsutdrivning och rätta mig om jag har fel, men var det inte kyrkan som hittade på den ritualen från början någonstans under 200-talet? För att inte tala om skräckmästare i stil med Alice Cooper, som på scen halshögg både sig själv, små bebisar och hade hela scenen som en teatralisk skräckkabinett under 70-talet. Självklart beskylldes han för ungdomars dekadens, likaså Marilyn Manson och grupperna Judas Priest och Iron Maiden. Alla från hårdrockens värld och den typen ansågs på den tiden vara satans musik. Idag är det väl knappast någon som tror på det, med undantag från vissa religiösa grupper, men numera gör de inte så mycket väsen från sig.

Kanske det är utanförskapet som ungdomar känner idag, som triggar dem att få  ut sina aggressioner på ett våldsamt sätt? De är förhoppningsvis i skolan, utövar några fritidsaktiviteter, gör sina läxor och kanske, om de har tur, kan träffa sina kompisar på den lokala fritidsgården. Det kan verka som en hel del sysselsättning för en tonåring kanske, men kom ihåg hur vi själva var i den åldern. Vi hade ju hur mycket energi som helst och ville ändra på det “orättvisa samhället” som aldrig lyssnade på oss. Visst, inte alla var så värst rebelliska, men många är nog det och känner sig utanför samhällets gemenskap. En bra sak är ju att det numera finns s.k. Skolval i landets skolor, som åtminstone jag tror engagerar ungdomar i större utsträckning och som kanske gör att de känner sig mer delaktiga. Med engagemang kommer större ansvar och insikt att det en enskild individ kan ha stor effekt för flertalet människor. Tyvärr är Skolval bara vägledande för politikerna och en skolungdoms röst är tyvärr inte avgörande i ett riktigt val, men varför inte ändra på det? Ungdomarnas röster måste också höras och om skolväsendet är så bra som politikerna påstår, så borde skolungdomarna vara väl rustade med kunskap om partierna för att få göra ett riktigt val, inte sant?

Slutligen detta med fritidsgårdar. Man hör ju emellanåt om att ungdomarna inte har någonstans att vara för att träffa kompisarna utanför skolan, spela spel eller bara ta en fika till humant pris. Efter en snabbkoll på nätet hittar jag Växjö Kommun, där de flesta fritidsgårdar har öppet till 23:30 vilket jag tycker är jättebra. Borås kommun däremot borde ta sig en funderare när det gäller de centralaste fritidsgårdar/ungdomsgårdar som finns. Att stänga på en fredag klockan 22 är ju ett skämt, likaså att inte ha öppet alls på en lördag är ju verkligen dåligt.

Vad jag menar är att vi borde ta oss tid att offra några extra slantar på ungdomarna, vår framtid, och att lyssna på vad de tycker om djupare och viktigare saker. Jag är övertygad om att de faktiskt bryr sig och vill ha uppmärksamhet även om morsan och farsan kan vara pinsamma ibland. Lösningen är inte att ignorera dem utan göra dem mer involverade i saker som faktiskt betyder något. Pingis i all ära men det förändrar inte det faktum att massor av frustrerade ungdomar driver runt på stan utan mål, får stå i parken och frysa och kanske dela en kasse folköl sinsemellan. Det är inte ett bra sätt att hantera en tänkande individ som dessutom har åsikter i ett demokratiskt land som Sverige.

Bilder: www.politikerbloggen.se | www.sodahead.com | www.gislaved.se

24920cookie-checkFederley, ungdomar & våld på stan