Bevara Sverige svänskt

Julafton var det igår när SD fick plats i riksdagen och i Dagens Nyheter läser jag att det snart är dags för Oktoberfest….ja, ni fattar nog vart jag vill komma med detta hehe.

Oktoberfest. Lördag den 18 september firar vi att…eh…vad firar vi egentligen? Det ska tydligen innebära en 16-18 dagars festande med öl och surkål. Vara alkoholiserad och fjärta så att tapeterna flagnar klarar väl de flesta av redan liksom? Sammanfattning: Det är kul att vara full.

Halloween. Ska firas 31 oktober genom att klä ut sig i olika slags kostymer. Detta för att kelterna firade Samhain, alltså skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började. En annan del av detta är när man karvar ur pumpor och sedan sätta ljus i dem, vilket härstammar från en smed som hette Jack och som var för elak för att släppas in i himmelriket men samtidigt lurat djävulen att slippa gå genom helvetets portar. Sammanfattning: Vi klär ut oss för att fira att en hantverkare (troligen överbetald och försenad) var elak som attan och troligtvis gjorde ett konstruktionsfel på helvetets portar.

Julafton. Stämningsfullt vit jul med tomtar på loftet.Symboliserar Jesus födelse, julklapparna de tre vise männens gåvor och julgranen kommer från Tyskland. I nordisk folktro finns det även mycket magi och skrock. Djuren sägs kunna tala, öl ska ställas fram åt änglarna, den som får mandeln i gröten blir gift och att ljusen ska brinna hela natten annars förebådar det dödsfall. Sammanfattning: En hel omvärld blev avis på Jesus, fick ut sina frustrationer genom att hacka ner en granbuske, drack för mycket bärs natten innan bröllopet och fick hallucinationer strax innan stugan brann ner.

Midsommarafton: Ursprungligen ett firande av solen och det dygn som har den längsta dagen. Baserat på hällristningar kan man ana att det handlat om offerfester i fruktsamhetens tecken, sedan skuttade kyrkan med i bilden och ville att vi skulle fira Johannes Döparens födelsedag istället. Sammanfattning: Kyrkan ville kristna folket och tyckte att Johannes var en bra grabb samtidigt som bönderna tyckte det var roligare att dansa asfulla runt en erigerad penis, ned stucken i marken. Kyrkan och bönderna gjorde en kompromiss, gav Johannes en skottkärra Viagra, begravde honom och smuttade nattvardsvin.

Ja, säga vad man vill, men Sverige är fantastiskt. Skönt med alla dessa konstiga högtidsdagar så man slipper vara absolutist 😉 Men vad är då absolut svenskt egentligen? När man kikar på matsidan finner man att gröt och välling var ursprungligt, likaså Falukorven faktiskt. Sedan har vi såklart IKEA, Abba och Absolut Vodka och visst låter väl det som en helkväll?

Det vore väl det svenskaste av svenskt och värt att kalla en rejäl midsommar. En ny variant av ”Små grodorna” gjord av Björn & Benny, dansandes runt bokhyllan Billy eller toaborsten Anders, med Falukorv till bords och få sexkantsnyckeln i ögat efter för mycket svensk snaps 😉

24710cookie-checkBevara Sverige svänskt

6 svar på ”Bevara Sverige svänskt”

 1. Denna är bra:
  Dina bokstäver är latinska. Dina siffror arabiska. Din demokrati är grekisk. Din pizza
  är italiensk. Din kebab är turkisk. Din alkohol uppfanns av en iranie, och du älskar att åka till Thailand. Din favoritrappare har afrikanskt påbrå och han den där roliga på TV är kurd. Din landslagskapten är bosnisk. Visst vore livet tråkigt utan… ”inva……ndrare” Sverigedemokraterna?

 2. känner väl inte riktigt igen de högtids-dagarna som du beskriver dem men de är väl antar jag olika hur vi firar dem 😉

  Kanske inte tycker att man behöver nedvärdera de svenska traditionerna för att visa att man är emot SD Tvärtom är de ju sånt som bäddar för fientligehet.

  Skrämmande med att höra om varför folk röstat på SD.
  En kille förklarade så här:” japp.. sd står för stoppa invandringen… enda partit som står för vad dom vill.. moderaterna rensar ut oss andra sjuka, gamla”

  Frågade honom om det var invandrarnas fel att han, de sjuka och gaml felbehandlas av försäkringskasan men de fick jag inget svar på.

  De som är skrattretande med är att över halva svenska befolkningen är upp-blandade med franska valloner(en sorts resande zigenare) som immigrerade hit under 1800-talet. Jag är en av dem. min farfars far 🙂 håll Sverige rent!! Från vaddå?? ;D

  • Hehe jo det blev en generalisering med viss tvist av ironi. Vad jag försökte sammankoppla var SD kontra ”svenskare än svenskt” och lite humor som krydda på moset, alltså inget nedvärderande. Jag gillar traditioner, absolut.

   Det där med att vara svensk låter ju bara knäppt. Vem är egentligen någonting alls? Folk har ju rest, emigrerat, blandats osv osv i alla tider. Jag är själv rejäl gatukorsning och stolt över det 🙂

   KajsaLisa spetsar till det lite extra inne på http://andersfrihamn.wordpress.com/2010/09/19/mycket-tjat-om-sverigedemokraterna/

Kommentarer är stängda.