Vad finns i smink egentligen?

Av okänd anledning ville jag jämföra smink med mat. Eller snarare, dess innehåll.

Ni vet, ibland blir man varnad för tillsatser i mat och då speciellt E-nummer, emulgerings- och konserveringsmedel m.m. De tillsatserna är godkända av Livsmedelsverket, vilket ju är bra, dock tror jag inte att de har full koll på konsekvenserna av alla tillsatser.

Men smink då? Är det bara nyttiga, hälsosamma och naturliga ingredienser i smink? Efter en snabbkoll inne på Salong K kan man snabbt läsa att:

  • Många av de mest populära läppstiften innehåller krossade skalbaggar. Detta eftersom insekternas skal i pulverform avger en vackert röd färg.
  • En del parfymer, som klassiska Chanel No 5, innehåller ämnet grå amba, vilket i stort sett är kräks från valar. Men eftersom äkta valspya är så dyrt har många företag börjat tilverka ämnet på konstgjord väg istället.
  • Många parfymer innehåller också doftnoten ”civet” eller sibetolja på svenska. Det är i själva verket ett ämne som kommer från sibetkattens doftkörtlar kring anus.
  • Trots uppgifter om motsatsen innehåller smink oftast inte fett från djur. Det är fysiskt möjligt att använda animaliska oljor i skönhetsprodukter men eftersom djurfett brukar härskna fortare är det inte en ideal ingrediens i smink.

Källa: The New York Times.

Nu förstår jag vart uttrycket ”djuriskt sexig” kommer ifrån.

24550cookie-checkVad finns i smink egentligen?