Jobba då din latmask!

Aftonbladet fortsätter med sin serie “Nya tuffa Sverige” där man kan läsa om Marie, 34, nyopererad som förväntas söka jobb när hon kommer ut ur sjukhuset. Dessutom förväntas hon överleva på 1800 kronor i månaden. Numera är vi vana vid sådana rubriker. En vana som kanske är skadligt på sikt.

Vad jag tänker på är debatten om våld i filmer, musik och datorspel och hur den påverkar, inte bara barn, utan människor i allmänhet. Själv tror jag inte man kan skylla enskilda faktorer utan det är en blandning av extrema element som gör oss mer immuna mot våld och som lär oss att vara inhumana. Likaså här, när rubrikerna fylls av människor som råkat extremt illa ut i vårt välfärdssytem. Politikerna gör det legitimt och säger att det är okej att inte vara mänsklig, att behandla individer som ännu ett nummer i kön.

Då tänker jag även på Hannah, 21 år från London, som i våras blev allvarligt brännskadad då någon kastade en hink med kokande frityrolja över henne och hennes ansikte blev svårt skadat. Undrar om det var någon som sa åt henne att gå och jobba nästa dag? (Läs här)

Ja, Sverige har blivit tuffare och varje gång jag hör om nya effektiviseringar inom arbetsmarknaden kan jag inte låta bli att minnas tillbaka då en vän till mig, bosatt i Bogota, Colombia, vände helt på klacken när jag berättade om Nya Tuffa Sverige. Hon trodde att jag skojade. Och detta från en kvinna som bor i en stad med maffia, viss prostitution och knarkhandel.

Slutligen tänker jag på Federley som nu har blivit rånad och misshandlad i Hammarby Sjöstad, nära Stockholm. Han fick minsann åka ambulans. Det var lite synd tycker jag att han missade att sitta i 6-8 timmar i väntrummet som alla vi andra. Nåja, huvudsaken är att han går till jobbet i morgon.

23960cookie-checkJobba då din latmask!