Rasist? Javisst!

Utan att nämna några namn så hade jag nyss besök. Vi började prata om Valet 2010 och, på något sätt fick jag honom att göra Valkompassen på Sveriges Radios hemsida. Jag blev inte så förvånad över hans resultat: över 70% i överenskommelse med Sverigedemokraterna, men jag kom att fundera på en grej…

Någonstans är det sagt att de flesta rasister är lågutbildade. Någonstans är det sagt att rasister är låginkomsttagare. Någonstans är det sagt att de som är som mest rädda för andra kulturer inte ens har kontakt med det som de hatar, avskyr och tycker så illa om. Det de “vet” har de fått genom mediernas hetsjakt på feta rubriker. Alla dessa faktorer önskar jag kunde stämma överens med honom, mitt besök, men inte riktigt till 100% tyvärr. Visst, han är lågutbildad och låginkomsttagare just nu, men han är även uppväxt i ett invandrartätt område. Visserligen i sällskap av rasistiska grupper, men det kanske bara betyder att han har blivit hjärntvättad av fel sorts människor. På något sätt verkar det vara häftigt, åtminstone för den här mannen, att vara radikal. Att avsky människor och visa att man har stake nog att säga vad man tycker. Jo, men om man tycker saker man inte vet något om då?

Vad som är faschinerande när man pratar med invandrarfientliga människor, och tro mig, jag försöker verkligen förstå, är att de är så ivriga i sitt prat. Så fort det har hänt något negativt någonstans ska det vinklas och försöka skyllas på invandrarna. Oftast talas det som att alla invandrare är krininella och det dras kammar över allt och alla, men om det var så illa, hade inte någon gjort något åt det då? Eller varför, om det nu är så illa, är det ingen som gör något alls?

Om man verkligen vill göra något åt saken och om man verkligen har fakta i ryggen, då tycker jag att man kan ägna sig 5 minuter åt att skriva till våra folkvalda politiker och säga att så här är det, och detta vill vi ha förändrat. Det är faktiskt inte så svårt, det finns ju något nytt numera som kallas för e-mail (ironi) och det skulle väl kännas bättre än att bara spy galla till ingen vinning över kaffebordet?

  • Integrationsminister Nyamko Sabuni, kan du nå här.
  • För att nå Stadsminister Fredrik Reinfeldt kan du klicka här.

För det är nog som kassören på Shell-macken här intill säger, om alla satte sig ner en gång i veckan och skrev ett e-mail till våra politiker, och verkligen engagerade oss, då kanske det skulle kunna bli ett lite humanare Sverige, där även vi svennebananer och importerade sådana, får lite mer att bestämma över. Där vi får känna att vi är en del av beslutsprocessen och att vi kan göra våra röster hörda. För det är vad jag tror behövs, raka besked så att vi inte svamlar i nattmössan, tack vare ett kapitalistiskt media.

Amen.

Bild från jinge.se

23580cookie-checkRasist? Javisst!