Hjälp för tveksamma väljare?

Det var intressant det här med alla undersökningar man kan göra om man är osäker inför valet.  Därför presenterar jag härmed ett test av alla valkompasser jag har kommit över de senaste dagarna. Jag kikade ju som sagt in på Expressens Valkalkylator och fick detta som resultat:

 • Kristdemokraterna: 62%
 • Socialdemokraterna: 61%
 • Sverigedemokraterna: 61%
 • Folkpartiet: 60%
 • Feministiskt Initiativ: 60%
 • Centerpartiet: 60%
 • Miljöpartiet: 50%
 • Vänsterpartiet: 58%
 • Moderaterna: 57%
 • Piratpartiet: 54%

Men det är ju som det står i Tolkningstipsen till undersökningen, bara för att det pekar åt ett håll här betyder det inte att det är bästa partiet för mig att rösta på. Det är bara en vägledning. Betyg: 4

Även aftonbladet.se har en liknande tjänst som de kallar Valkompassen. Även den har 30 olika frågor som man ska svara på inom allmänna frågor, sedan kan man (om man vill) betygsätta de olika partiledarna. Sista delen i testet får man svara på lite frågor om partierna i allmänhet, vad man tycker om dem o.s.v. Enligt det testet skulle mina favoriter vara Piratpartiet, vilket är konstigt eftersom de är ett Enfrågeparti, men att sossarna kommer tvåa förvånar mig inte. På tredjeplats kom Sverigedemokraterna och på fjärdeplats, Centerpartiet. Högts glädjande var nog att Moderaterna hamnade ganska långt bort men över lag tror jag inte på det här testet. Det verkar absolut inte korrekt. Betyg: 1

Sveriges Radio har även de en Valkompass där man kan välja vilka partier och frågor som man är mest intresserad av. Men det är inget litet test! 50 frågor har de knåpat ihop så det tar ju lite tid. En riktigt bra grej är att vid varje fråga kan man läsa om För- och Motargument samt lite bakgrundsfakta om man är lite osäker. Som extra grädde på moset och faktiskt hägtig sak, är att man kan matcha sitt resultat mot valbara riksdagskandidater inom sin kommun.

Mitt resultat visade:

 • Miljöpartiet: 58%
 • Centerpartiet: 57%
 • Socialdemokraterna: 55%
 • Vänsterpartiet: 54%
 • Folkpartiet: 52%
 • Kristdemokraterna: 51%
 • Sverigedemokraterna och FI: 48%
 • Moderaterna: 46%
 • Piratpartiet: 21%

Än en gång hamnar Moderaterna väldigt långt ner, och som jag förväntade mig, Piratpartiet allra längst ner. Betyg: 5

Dagens Nyheter har såklart också en egen kompass som de kallar för ”Partitestet 2010”. Där är det inga konstigheter alls, bara 28 frågor rakt upp o ner. Ganska enkelt och inga konstigheter, dock var vissa frågor lite olika gentemot de andra testen. Det fanns fler frågor på vissa områden, vilket jag tycker är bra för man får en vidare spridning.

Mitt resultat:

 • Socialdemokraterna: 47%
 • Folkpartiet och Miljöpartiet: 46%
 • Vänsterpartiet: 44%
 • Kristdemokraterna: 42%
 • Centerpartiet: 39%
 • Moderaterna: 37%

Än en gång hamnade Moderaterna väldigt långt ner, eller ja, i detta fallet, sist. Jag tror jag börjar se en trend.

Betyg: 3

Den sista Valkompassen hittar jag på Svenska Dagbladets hemsida. Där är det uppdelat i två test, ett för vilket block du ska rösta på och ett annat test för vilket parti som du håller med mest. Själv tar jag det senast nämnda test då jag redan har en ganska stark uppfattning om vilket block jag inte tillhör. Ett plus för att man kan läsa bakgrundsfakta om samtliga 26 frågor. Sedan tycker jag det är lite märkligt att man får bestämma tre ämnen man tycker är intressantast, men att det alternativet ligger sist i undersäkningen.

Mitt resultat blev:

 • Vänsterpartiet: 60,7%
 • Feministiskt Initiativ: 56,4%
 • Miljöpartiet: 55%
 • Socialdemokraterna 43,5%
 • Centerpartiet: 40,7%
 • Folkpartiet: 32,8%
 • Moderaterna: 30,7%
 • Kristdemokraterna: 25,7%
 • Sverigedemokraterna: 23,5%
 • Piratpartiet: 13,5%

Ett stort plus för den lilla överraskningen man får i samma sekund man får resultatet. Mer säger jag inte men glöm inte att ha på högtalarna på datorn. Betyg: 4

Så vet jag nu vad jag ska rösta på? Nej, egentligen inte, men jag har fått en bra fingervisning på ett ungefär. PP, SD och Moderaterna blir det åtminstone inte och det är ju mest av mina egna personliga intressen, men jag hoppas kunna räkna ihop resultaten inom de närmaste dagarna, granska lite närmare och slutligen, bestämma mig.

För rösta måste man, tycker jag.

23340cookie-checkHjälp för tveksamma väljare?