500 kronor om du röstar

Antal människor som faktiskt röstar har sjunkit med hela 10% sedan 1970-talet och detta är ett hot mot demokratin. Som ett bot mot detta föreslås att Sverige ska införa en så kallad Röstplikt, vilket innebär att de som röstar kommer få en skattesänkning på 500 kronor. Eller som Per Sundberg själv skriver i sin artikel:

De flesta har fram till i dag accepterat att under många månader göra värnplikt. Få är de som ifrågasätter skyldigheten att utbilda sig, betala skatt och följa landets lagar. Det är minst lika rimligt att vi ser deltagandet i den demokratiska processen inte bara som en rättighet utan också som en skyldighet.

Ett ganska intressant förslag tycker jag och pengar är väl alltid välkommet. Att man dessutom stödjer demokratin på ett aktivt sätt är ju bara ännu bättre.

Men personligen har jag lite att invända mot det förslaget. Dels, vart ska de 500 kronorna komma ifrån? Nu vet jag inte hur många människor det finns i Sverige som har åldern inne för att rösta, men om vi leker med tanken att det är 2 miljoner människor som ska ha varsin 500-lapp…jisses, det blir ju 100.000.000 kronor, alltså 100 miljoner minus för staten vart 4:de år. Skulle man inte kunna satsa de pengarna på viktiga saker som skola, äldreomsorg och utbildning istället?

Sedan är ju pengar bra men ack så tråkigt, speciellt som vi redan lever i ett kapitalistiskt samhälle där det mesta handlar om att köpa och slänga. Skulle vi inte kunna göra valdeltagandet större med hjälp av lite roligare metoder? Självklart har jag gjort en lista på, vad jag tycker, busbra förslag:

  • Hemma-hos-program på TV. Då skulle vi få se politikerna som de vanliga människor som de faktiskt är. Kräftskiva hos Reinfeldt, magsjuka hos Olofsson och en helkväll med stenkastning medan vi följer Åkesson i invandrartäta stadsdelar, iklädd rånarhuva.
  • Fashion Shows. Mode är ju alltid intressant. Vi skulle få se hur de klär sig privat, vilka stilar de föredrar utanför de tråkiga korridorerna på jobbet. Föredrar Fredrik string eller boxers, hur ser Maria Wetterstrand ut i bikini och är det sant att Maud köper Armani-hakklappar åt sin man på Ullared?
  • Organiserad brottslighet. Det finns gäng, det finns maffia, det finns kriminella mc-gäng. Få de problemen under kontroll genom att anställa dem som Röstindrivare, beväpnade är ett måste. Självklart ska de få höga löner för detta och de skulle bli oorganiserad organiserad brottslighet…eller nej…de finns ju redan. De kallas Radiotjänst. Eller var det Riksdagen…? Hur som helst, sätt dem i arbete och låt dem vandra utmed gatorna, beväpnade med häftapparater, häftstift och livsfarlig scotchtejp!

Jomenvisst, allting blir jättemycket trevligare, fler vill rösta, vi främjar demokratin och allt blir frid o fröjd. Eller?

…och folk tycker jag tänker för mycket… 😛

23220cookie-check500 kronor om du röstar