Politiker, ljug lite till vettja

Råkade snubbla över en intressant artikel på Svenska Dagbladet där politikerna kritiseras för att de inte får stå till svars för sin politik. Eller som det står i artikeln:

LO har i sin kampanj medvetet använt ordformer i syfte att förtydliga att det inte är personerna som ska kritiseras utan själva politiken. Men politiska beslut uppstår inte ur tomma intet, de fattas av personer med makt att fatta sådana beslut. Vi ifrågasätter inte deras rätt att fatta dessa beslut, men de måste kunna få stå till svars för sin politik och besluten måste kunna kritiseras.

Detta har jag själv skrivit om men för ganska länge sedan. Tillräckligt länge sedan för att jag ska orka leta upp inlägget och länka den hit, men kortfattat tycker jag det är konstigt att en vanlig medborgare ska straffas för att han ljuger men att en politiker alltid går fri. Om jag ställer mig ut på torget och lovar allt möjligt till förbipasserande men inte håller vad jag lovar, får jag då inte smaka ris efteråt?

Sant, det är ju vitt och brett välkänt att politiker kör med sitt valfläsk och jag kan även förstå dem då det inte är enbart de själva som kan bestämma. Riktlinjer kan ändras, partikollegor vända kappan efter vinden, möten ska ordnas, majoriteter ska smöras…. Men ändå? Borde det inte finnas något slags påföljd för svikna löften eller egenhändigt förfarande? Som politiker och FOLKVALD så borde man väl knappast få anonymitet?

När jag ändå tjatar om detta igen, slå upp orden ”Demokrati” och ”Politik” för att se vad de verkligen betyder. Då kan man fråga sig om det här verkligen är rätt sätt att styra ett land på. Själv skulle jag vara mer än gärna vara intresserad av fler folkomröstningar då jag tror det kommer minska klyftorna mellan politiker och medborgare och därmed också politikerföraktet. Men det kanske finns bättre lösningar?

21150cookie-checkPolitiker, ljug lite till vettja