Bilfritt centrum

Igår råkade jag se på Reportrarna i SVT24 där det handlade om trafik och om bilfria centrum.

Som exempel tog de upp staden Gent i Belgien som hade inrättat ett bilfritt centrum med stadskärna, något som starkt ogillades av allmänheten. Borgmästaren hade under en längre period varit tvungen att bära skottsäker väst på grund av de massiva protesterna.

Dock lugnade protesterna ner sig efter ett tag och idag älskar invånarna i Gent sitt nya, bilfria centrum. Där det förr fanns tråkiga parkeringsplatser fanns nu träd, buskar och blommor och alla i reportaget prisade omställningen. Det blev grönare, lummigare, friskare luft och mycket lugnare inom staden. En kvinna berättade att hon numera åkte med lokaltrafiken kortare sträckor och däremellan njöt av cykelturen med sin lilla vikbara cykel. Dessutom slapp hon betala dyra pengar för ett gymkort varvid hon fick mer pengar över till att göra andra, roligare saker. Att hon dessutom fick ett gratis busskort för att hon sålt bilen var ett stort extra plus.

Även Borås har pratat om detta i flera år. Byråkratin och planering tar tid, det får man vara beredd på, men deras plan är att bygga ett enormt parkeringshus under Stora Torget i Borås och stänga huvudgatan Allégatan för all trafik utom busstrafiken. Det nuvarande busstorget ska stängas och alla avgångar ska ske från huvudgatan. Busstorget är tänkt att bli marknadsplats.

Vissa av de här sakerna är jag tveksam till. Till exempel de äldre resenärerna, ska de behöva gå långa sträckor för att hinna med sin buss som kanske avgår från andra sidan av staden? Att dessutom göra busstorget till marknadsplats låter som en nostalgisk tillbakablick till sent 1800-tal och känns väldigt omodern med tanke på att vi idag kan köpa allt över internet. Men tanken är god, speciellt detta med ett bilfritt centrum. Tänk att sitta på en uteservering och njuta av fontäners porlande eller fågelkvitter, istället för högljudda bussar och andas in avgaser!

Inspirerad av inslaget på tv gick jag ut på jakt på internet och letade efter vikbara cyklar och hittade några intressanta modeller. De ska ju helst vara snabba att vika ihop, lätta att bära, helst med handtag, ha några växlar och helst kunna rymmas i en axelväska eller ryggsäck. Jag hittade faktiskt en intressant cykel som i Sverige kostar över 9000 kr (??!!) men som i Storbritannien kostar 6650 kr inklusive frakt. Iofs mycket pengar men man gör ju en insats!

Hur som helst, ett bilfritt centrum är ingen dum idé. Vi sparar på miljön, får en lugnare tillvaro och bättre hälsa. Det låter som en jättebra grej 🙂

Bild från www.foldingbikes.co.uk

19160cookie-checkBilfritt centrum