Iron Maiden, bla bla bla

Iron Maiden på Sonisphere. Hmm… Missförstå mig rätt nu, jag ogillar dem inte alls, jag har ju trots allt lyssnat på dem sedan 1988 men på något sätt blir jag lite trött bara jag hör gruppens namn. Varje gång de kommer till Sverige är det likadant.

“Sverige har de bästa fansen”. Hur många gånger har de egentligen sagt det? Att sångaren Bruce Dickinson kör sitt jättehopp på scen har man ju sett minst hundra gånger. Alltid har de samma minspel och kroppsspråk på scen och det är väl egentligen bara låtarna som är annorlunda. För de kör tydligen bara nytt material numera. Och det är väl som de själva säger, att de inte vill vara en inställsam tidsmaskin.

Över åren har jag samlat på mig en hel del cd-skivor med Iron Maiden. Jag har till och med deras allra första “The Soundhouse Tapes” plus en jäkla massa singlar, dubbel-CDs, datorspel och prenumererar på deras nyhetsbrev. Dock vill jag fortfarande höra de gamla klassikerna med jämna mellanrum för det påminner om flydda tider då hårdrocken var rebellisk och fylld av läder med nitar. Samtidigt måste man beundra dem när de vid 50+ ålder fortfarande röjer scenen totalt. Stackars Nicko är ju faktiskt snart 60 men han dunkar fortfarande fenomenalt på pukorna. Maiden för mig känns familjärt, hemtrevligt och man vet att bakom allt musikaliskt trixande finns det ändå en värme och humor. De känns lite som min familj, eller möjligtvis, som en bunt skojfriska farbröder. Synd bara att de inte kan förnya sig på fler sätt än det rent musikaliska.

Slutligen måste jag bara tillägga att Aftonbladets skribent Marcus Grahn troligtvis har gjort den sämsta recension jag någonsin läst om Iron Maiden. Att han rapar upp så många titlar i sin artikel blir ju bara pinsamt. Visst, jag kan förstå att han är imponerad, men man blir väl det när man är nykär. En betydligt bättre recension får man genom Anders Dahlbom (Expressen) och även en liten faktaruta om Iron Maiden om man nu mot all förmodan aldrig hört talas om dem.

Grattis även till Sonisphere som lockade 47.000 människor, det är inte kattskit 🙂

Foto: Lina Boström Einarsson

18700cookie-checkIron Maiden, bla bla bla