Hämnden är ljuv

Får man hämnas på alliansen och regeringen? Eller på sin granne som snor din tvättid? Eller på irriterande skitungar som fräser omkring på sina högljudda mopeder nattetid?

Tanken slog mig när jag i morse låg kvar i sängen och undrade av vilka orsaker jag skulle ta mig ur sängen denna dag. Hur tanken på hämnd ens kom upp minns jag inte. Den bara kom.

Okej, jag vet ju att vi inte bor i en muslimstat (eller?) i en diktatur (eller?) monarki eller i ett odemokratiskt (eller?) land där man betalar tillbaka tand för tand eller får ta lagen i egna händer men samtidigt undrar jag vart gränsen går för vad en befolkning ska tåla av plattrövarna som sitter högre upp i hierarkin. Självklart finns det bra saker i ett land av lag och ordning för hur skulle t.ex. E4an se ut utan trafikregler, men det finns även saker som är av ondo.

Under åren har jag haft förmånen att prata mycket med utlänningar av olika nationalitet och av någon anledning kommer alltid frågan upp om tv-licens. Enligt mitt tycke är det ett kriminellt sätt att tvinga av skattebetalarna över 2000 kr/år när de har ett så asdåligt utbud som de faktiskt har. En företeelse vi tydligen är ganska ensamma om. Dessutom skulle man kunna lösa detta på två sätt, att antingen sälja tv-apparater med de statliga kanalerna låsta och om man vill ha dem, ja då får man betala för att få de upplåsta. Eller varför inte lägga ner hela SVT och bara behålla Sveriges Radio vilket då skulle göra licensen mycket billigare?

Nu kom jag ifrån ämnet lite, jag skulle ju skriva om hämnd.

I bibeln står det att man ska vända andra kinden till. I dagens samhälle betyder det att man ska betala lite till. Men vad händer när man inte har fler kinder att vända till då? När du som människa blir slagen i ansiktet, i nacken så att du faller ner på knä, sedan knäad i ansiktet så du faller omkull, blir krälandes i dammet och sedan pissad på? Om vi ska fortsätta med bibelns sätt att se på saken ska vi låta udda vara jämt och hoppas på kvalfyllda straff och ett slut i helvetet för den som gjort dig fel. Har man riktigt tur så kan ju detta stämma, men om inte… Sedan undrar man ju om inte världens alla regler, moraliska värderingar och allmänt hyfs gäller även de som sitter i världens regeringar.

Själv har jag hämnats en enda gång och jag måste erkänna att det var riktigt roligt!

På den tiden jag fortfarande bodde hos mina föräldrar i deras hus, fanns det en grannpojk som gillade att ta genvägen till skolan rakt genom vår trädgård. Min far hade flera gånger sagt åt både honom och nas föräldrar att detta kommer förstöra gräsmattan men inget hjälpte och grannpojken fortsatte springa över gräsmattan och genom en av våra häckar. Så jag fixade problemet elegant. Jag riggade helt enkelt några varv med snubbeltråd mellan buskarna i häcken.

Nästa dag satt jag på altanen och väntade och mycket riktigt, där kom han i full fart igen. Över gräsmattan och halvvägs genom häcken då det sa SPROINNNNG! och ett ljudligt duns, följt av ett mindre stönande och det var sista gången han tog den genvägen. Både min far och jag blev väldigt nöjda med resultatet även om han var tveksam till mitt sätt att lösa problemet på.

Dock hävdar jag än idag att ”Revenge is a dish, best served cold”…. 😉

18350cookie-checkHämnden är ljuv