Städa upp efter er!

Jag råkade snubbla på en så oerhört bra artikel inne på DN, skriven av Johan Åkesson, om hjältarna vi aldrig behöver se. De som städar upp dagen efter i parker och på krogarna.

En väldigt intressant artikel tycker jag, speciellt som jag är intresserad av socialpsykologi och hur människan kan bete sig. Sedan beundrar jag dessa människor som gör sådana jobb som vi knappt ser.

I artikeln kan man ana ett visst gnällande om slarviga människor och ja, kanske det är så att vi förutsätter att allt ska vara skinande blankt, hela tiden? För att vi ska kunna gå dit, festa och ha kul och skita ner för att någon annan ska städa upp vad vi lämnar kvar efter oss. Tomma ölburkar, fimpar, krossat glas, matrester…

Jag minns inte exakt år men någonstans runt 2003-2004 som sopåkarna strejkade här i Borås. Mitt under sommaren var det också så flugor och måsar hade kalas när sopbergen växte i staden och Stora Torget såg ut som sju svåra år. Då tänker jag på tanten, och liknande människor, som i artikeln “kräver” att parken ska vara städad innan klockan nio för att hon betalar minsann skatt. Hon skulle istället vara glad att det blir gjort över huvud taget och att vi har den servicen. Samtidigt önskar man ju att folk skulle tänka efter lite mer och inte lämna all sin skit åt andra. Det ska göras men inte synas och helst inte kosta något heller.

Frihet under ansvar, någon som har hört det uttrycket förr? Think about it.

Artikeln i DN.

17900cookie-checkStäda upp efter er!