Vad är industrisemester egentligen?

Den tanken har legat på hjärnkontoret i någon vecka nu och skramlat runt i sin ensamhet. Själva innebörden av ordet är inte så svår att förstå men visst är det så att dagens samhälle knappast består av industrier i lika hög grad som för 50 år sedan. Det är som Jonas Milton på Aftonbladet skriver, att Sverige inte längre består av bilar, kullager och stål.

En annan grej som Jonas tar upp är det konstiga i att Sverige stänger ner allt under sommaren, något som kanske har rubbats en smula, men fortfarande tar huvuddelen av befolkningen ledigt under juli månad. Trots att vi inte längre är en industrination utan lutar mer och mer åt tjänstesektorn.

Nu lär jag trampa på ömma tår men när vi klagar över hur mycket jobb vi har så är vi inte ens en fis i rymden jämfört med andra länder. Samtidigt som det stör mig att ”allt” stänger klockan 17, liksom what´s the deal with that? Ännu har vi knappt några ställen vad jag vet som har öppet 24 timmar om dygnet, men kanske vi skulle sikta åt det hållet? Vi skulle ju tillsätta fler tjänster och minska arbetslösheten om vi började jobba 6-timmarsskift, inte sant? Känner jag för att köpa en dammsugare klockan 3 på natten så ska jag väl kunna göra det? Dessutom skulle vi slippa de värsta tiderna för rusningstrafik när ”alla” ska till jobbet och tillbaka precis samma tider på dygnet vilket i sin tur minskar stressen hos människor, som ger bättre hälsa och bättre välmående. Vilket gör att vi kan jobba några år extra och staten blir glad för mer skattepengar.

Ja jäklar, konstigt att jag ska lösa alla regeringens problem va? 🙂

Läs Jonas Miltons träffande artikel här.

16730cookie-checkVad är industrisemester egentligen?