Sexig reklam

Det är väl inget nytt, säger ni? Sant, det hör väl mer till regel än undantag att det ska vara sexigt i reklamsnuttarna med lättklädda kvinnor och former hit och dit. Men den senaste reklamen för det ryska flygbolaget Avianova går nu över gränsen.

Det är de australineska flygvärdinnorna som blivit förbannade, med all rätt tycker jag, och nu protesterar de genom en vädjan till Internationella transportkonfederationen om en bojkott av flygbolaget. Reklamfilmen, menar de, kan leda till sexuella trakasserier av kabinpersonalen, och jag tror de har helt rätt.

Samhället idag är oerhört centrerat mot sex och nakenhet och i sin enkelhet spelar det kanske inte så stor roll. Men att av årets alla dagar fullständigt bombarderas av sådana ideal, år ut och år in, det måste sätta sina spår i människors tänkande. Det finns ett annat ord för det: Hjärntvätt. Om vi pratar om sociologiska begrepp kan man nog även kalla det för Mind Control, med den skillnaden att vi är med på noterna. För det är vi ju. Vi ser och hör, accepterar, tänjer på gränserna lite mer ju vanare vi blir av en företeelse och rätt som det är har vi ett ideal som alla accepterar.

Hur som helst, det här med objektifiering av kvinnan, yppiga former, anspelningar till sex. Det hade varit intressant om vi vände på det. Om brandmännen i filmen varit kvinnor som såg hungrigt på en grupp killar, klädda i mankini och med lödder omkring sig. Hade vi fått se det i reklampauserna eller hade det blivit censurerat?

Artikeln i Aftonbladet, som inte (?!) har länken till reklamfilmen men jag snokade lite så den kan ni se här….om ni vill.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AhDFWehatqM]

Bild från www.ixplora.com

14890cookie-checkSexig reklam