Samtal med en alkoholist

Min granne bad mig att komma ut och prata lite på ljugarbänken. Sagt och gjort, och vi satt nog minst en halvtimme.

Efter en stund kommer det en yngre man gåendes förbi på trottoaren intill. Han tar sikte på oss och slår sig ner på gången intill. Min granne avlägsnar sig snabbt och går in, jag blir kvar med hunden. Smått osäker på vad det är för främmande kille som har dykt upp.

Vi börjar prata och han säger att han är en alkoholist. Han dricker en 75:a vodka så gott som varje dag, är 32 år hammal och undrar varför livet är så in i helvete orättvist. Vi kan kalla honom S, och han behöver prata med någon, och jag finns där. Som en medmänniska.

Han berättar att hans morbror dog när han var 40 år gammal, på grund av alkoholism. Han dog “finnedöden”. S har en son som han älskar över allt annat, han har ett sugigt jobb som han avskyr för att han är menad att sälja, som han själv kallar det, skit till människor som egentligen inte behöver sakerna som S kan erbjuda i sin affär. S är ledsen, har försökt söka hjälp genom bland annat soc och AA men inget verkar hjälpa. Han verkar uppgiven, ledsen och ensam där han sitter på gången snett framför mig, med sin kasse full med läskedrycker.

Kvällen är sen och kylan börjar bita mig i skinnet. Jag gör små försiktiga försök att försöka gå in men han är fast besluten att få prata med någon. Han berättar att han har har kontakt med soc, att han går på Antabus och att han tidigare ikväll flydde från en tvångsintagning på ett psykhem.

S verkar inte farlig alls. Han har problem och han behöver prata med någon. Så jag finns där en stund för honom. Som tack för detta fick jag en stor flaska Coca Cola Zero.

När han vinglar iväg i den småkyliga natten skyndar jag mig in och ringer 112. De säger att de inget kan göra men att en notis om soc kommer att bli skickad. Jag förklarar läget och att han verkar behöva hjälp, att han verkar vara en trevlig och intelligent kille men att han har hamnat snett någonstans utmed livets väg. Att de åtminstone ger någon slags hjälp åt denne förvirrade, unga man, med så stora problem.

Jag kan inte annat än hoppas på det bästa för honom.

13810cookie-checkSamtal med en alkoholist