Guide till att råna folk med luftpistol.

I Borås Tidning kan man idag läsa om en man som har rånat en bekant, beväpnad med luftpistol. Tydligen fick den bekante ett skott i huvudet. Det kan ju tyckas harmlöst och ja, jag vet faktiskt inte hur stora skador det kan göra. Såvida man inte träffar rakt i ögat förstås.

Så jag googlar lite på luftpistoler. ammunition och utgångshastigheter. Boråsare som jag är finns bara ett ställe för mig, och det är såklart Hobbex.

Efter en snabb koll kan jag konstatera att det finns tre olika sorters ammunition:

  1. Stålrundkulor, kaliber 4,42 mm.
  2. Vanliga rundkulor, kaliber 4,5 mm.
  3. Målskytteammonution för längre avstånd, kaliber 4,5 mm.
  4. Spetsnosad ammunition, kaliber 4,5 mm.

Vad jag vet är rundkulor det vanligaste och det absolut billigaste, och som namnet anger så är kulan helt runt. Sedan kan det tänkas att rånaren hade en luftpistol med kolsyrepatron, vilket ger vapnet ökad styrka och räckvidd. Dock nämndes ingenting om detta i artikeln. Så Sherlock Anders gissar att det handlar om en vanlig rundkula.

Men vilket vapen använde rånaren då? Tja, fördomsfull som jag är misstänker jag att det handlar om en smått intelligensbefriad, troligtvis alkoholiserad människa, runt 50 år gammal…och med en böjelse för gummi, men det är en annan teori och annan historia. Hur som helst, tack vare sina laster och missbruk hade denne rånare antagligen bara råd att köpa en relativt billig pistol som såg så mycket som möjligt ut, som ett riktigt vapen.

Vad har vi då att välja på? För att förstå skillnaderna måste vi jämföra Ultra-Deluxe-Asdyr-Pistol med en Hej-Kom-Och-Hjälp-Mig-Billig-Skitpistol

Den dyraste råkar vara en Beretta för 3195:-, men märk väl, med kolsyrepatron! Så den kan det inte vara och vem skulle liksom tro att man har en riktig Beretta? De finns ju bara på tv liksom… Men för att konstatera fakta och skillnader ser vi att den har en massa onödiga extrafunktioner och en utgångshastighet på 120 meter/sekund. Men som sagt, den kan det inte vara.

Så vi söker vidare och hittar en Baikal Modell 53 som sägs vara Rysslands vanligaste och populäraste luftpistol. Dessutom är den väldigt enkel, vilket gynnar vår gärningmans tilltänkte vapen. Men, den kan det inte heller vara. Det måste ju vara en verklighetstrogen pistol och inte en som är allmänt välkänd som luftpistol, eller hur? Som sagt, det måste vara något som ser ut som en riktig pistol!

Vid det har laget inser jag att Hobbex inte har vad som krävs så jag finner mig tvungen att söka vidare. Mitt nästa val blir Teknikmagasinet där jag misstänker de har fler alternativ….

Där hittar jag en Gamo PX-108 och som det står i beskrivningen är den ”lik en Beretta” och eftersom den kostar 999 kr så misstänker jag att detta kan vara pistolen han använde. Nästan 1000 spänn reagerar jag på, men å andra sidan har ju vår gärningsman missbruk och vem vet, han kanske odlar lite grönt vid sidan om? Ja, jo, det verkar troligt så det kör vi på!

Därmed har vi en bra sammanfattning på hur man kan gå till väga för att dryga ut sin matkassa en smula. Nu vet vi det, att man som driven egenföretagare kan med ungefär 1000 kronor starta en lönande hobby. Dock finns ju en nackdel, att det räknas som väpnat rån, och sådana saker tycker inte farbror polisen om. Men även det har jag lösningen på. Det är bara att köpa en träningsstation för 990:- på Hobbex så kan du springa ifrån, eller slå ner, vilken snut som helst. Dessutom blir du stark, vital och med bättre kondition och helt redo för en ny karriär! Alltså, för cirka 2000 kr kan du få ett helt nytt liv och dessutom en hel del spänning. Dessutom har vi fått veta mer om luftpistoler. Sveriges feglösning på självförsvar.

Anders Jolle, alltid till er tjänst! 🙂

Artikeln i Borås Tidning.

13650cookie-checkGuide till att råna folk med luftpistol.