Barnarbete i Sverige?

“Barn” och “Arbete”. De två orden borde väl i en sammanslagning, rimligtvis bli “Barnarbete”. Eller har jag missat något?

Returpack mobiliserar nu barnen för att samla in tomburkar över hela landet. Priser finns att vinna, som t.ex. en cykel men problemet är att intresset är alltför svagt. Hittills har bara 50 barn anmält sig. Här kan du läsa artikeln i DN.

Nu kan ju detta bero på mycket. Kanske barnen istället stannar hemma när de har sommarlov, eller att datorspelen lockar mer. Kanske Returpacks reklamkampanj för evenemanget inte var tillräckligt övergripande. Hur som helst, låt mig komma till kärnan i detta…

Självklart finns det regler och lagar som mer exakt beskriver vad som kan betecknas som barnarbete. Om vi kikar in på Wikipedia, kan man läsa:

Barnarbete innebär att barn arbetar för försörja sig själv eller bidra till sin familjs försörjning. Barnarbete har historiskt varit det normala, men minskade kraftigt under 1800- och 1900-talen, då välståndet stigit, lagar stiftats mot barnarbetet, synen på barn ändrats till att förespråka lek och skolgång i stället för arbete, och då tekniken gått framåt och gjort barnarbetet mindre nödvändigt.

Det fick mig att undra ännu en sak. Såvitt jag vet är det enligt Socialhjälpens regler, inte acceptabelt att barnen sommarjobbar och får betalt. Då ska de intjänade pengarna tas bort ur förälderna bidrag. Läs igen: “bidra till sin familjs försörjning”. Så med andra ord har socialhjälpen indirekt bedrivit barnarbete(?) Det är sådana saker som får mig att undra vad välstånd är och för vilka.

Men panta burkar är bra 😉

13080cookie-checkBarnarbete i Sverige?