Varning för midsommar

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0KF6QuvTdDk]

Jojomen, på fredag smäller det. Då ska midsommarstängerna resas under högtidliga former, folkdräkten tas ur malpåsen och de svenska jordgubbarna fram. Några timmar senare är det för många huvudet ner i den röda trädgårdshinken, där de svindyra jordgubbarna till slut hamnade, folkdräkten måste på kemtvätt och midsommarstången är antingen nedbrunnen eller på väg någonstans, guppandes i vågorna på den närbelägna sjön.

Nejdå, riktigt så illa ska vi väl inte hoppas att det blir. Själv ska jag fira med bekanta ute på landet och det ska, vad jag har hört åtminstone, bli en lugn och trevlig tillställning med gott folk. Något som jag självklart ser fram emot mycket och håller tummarna för att vädergudarna ler mot oss just den dagen.

Men det är inte alla som gillar midsommar, och jag har mina misstankar att Christoffer Röstlund Jonsson verkligen hatar julafton också ihop med alla andra högtidsdagar. På ett sätt tycker jag synd om honom. Dels för att han i sin tankevärld är en rebell och “otroligt unik” som inte gillar trevliga saker, men han beskriver det även väldigt bra och träffsäkert.

Stång, egeninlagd nubbe, sill, potatis, svindyra jordgubbar, alla typer av alkohol i orimliga mängder, machogrillande, kollektivtrafikkollaps när pöbeln ska ut i skärgården, Evert Taube, otrohet, folkdräkter, fioler, dragspel, dyngfylla, hets, ”Små grodorna”, blommor under kudden för drömkarl, ljusa kläder med såsfläckar, slagsmål, blomsterkrans på blonda skallar, säckhoppning, ägg på sked, dåligt väder – jo, jag kan konceptet via vänner och populärkultur.

Men jag tror ju knappast att alla firar så hårt och så nitiskt att de tar med alla delar av hur en riktig midsommar ska se ut. Eller?

Läs Christoffers inlägg i detta här, och missa inte kommentarerna! 😉 Dessutom hittade jag en intressant artikel om hur svenska jordgubbar står sig i den internationella konkurrensen.

12950cookie-checkVarning för midsommar