Den äkta människan & asociala medier

Hur påverkas våra relationer när vi lever i ett skärmsamhälle? Datorer både på jobbet och hemma, tv-apparater och bärbara, tekniska vidunder. Är det så konstigt att människan känner sig allt mer isolerad och avskärmad och att det finns mest singlar i Sverige än i något annat land. Samtidigt som vi är oerhört hungriga på ny teknik.

Aftonbladet skriver idag om hur tekniken kan påverka våra relationer, och detta är ett märkligt sammanträffande. I natt när jag inte kunde sova, råkade jag få höra på Publicerat i P1 där set pratades om just exakt detta.

Tekniken är ganska kravlös. Den ställer inte till med gräl, är åtkomplig precis när vi vill  och är över lag väldigt bekväm att ha att göra med. Allt kan kontrolleras med knapptryckningar, on och off. Du må ha din msn, din e-mail, ditt konto på Facebook med 500 vänner men är du egentligen kontaktbar på ett mänskligt plan även om det piper hos dig dygnet runt? Vad jag menar är, vet du hur möter en människa, öga mot öga, och har en meningsfull diskussion, eller hur man njuter av stunden där den finns för dig. Med en annan, tänkande människa av kött och blod. En komplicerad konstallation, ett biologiskt underverk som kan ifrågasätta dig även de stunder på dygnet du inte vill bli störd.

För mig är ett personligt möte något smått fantastiskt. Jag tycker det är så faschinerande att man kan, tillsammans, vrid och vända på åsikter och komma fram till en gemensam slutsats som man inte ens har tänkt på från början. För mig är det fantastiskt för att jag blir bevisad att det finns tänkare kvar, sådana som reflekterar, och inte enbart accepterar. Tyvärr får man väldigt sällan den chansen att verkligen njuta av någons sällskap, då vi lever i ett så teknikfokuserat samhälle där tidspress är ett ständigt närvarande moment.  Där det ska rusas från punkt A till punkt B och samtidigt fösökta klämma in punkt C någonstans mitt emellan. Samtidgt verkar det som om människor idag är lite rädda för att knyta sociala band. Kanske för att det är obehagligt att ge sig ut på outforskad terräng?

Gör mig en tjänst nu är ni snälla, och lyssna på det här. 12:45 in i programmet kommer ett otroligt intressant inslag angående de sociala medierna, eller egentligen de asociala medierna där vi genom skärmar snarare avskärmar oss. Klippet är bara 6 minuter långt och jag tror nog att vi alla har tid att lägga dessa minuter åt lite åtanke.

För vårt eget bästa.

Artikeln i aftonbladet kan man läsa här. Bilder från www.clipartof.com och THINKSTOCK

10970cookie-checkDen äkta människan & asociala medier