Preventivmedel

Mina ständiga tankar på manligt/kvinnligt snurrar vidare och den senaste tiden har jag funderat på: Hur många p-medel finns det egentligen för oss att välja på?

Först sökte jag, som den svenne jag är, på www.apoteket.se men blev förvånad över hur fattigt det var med olika preventivmedel. Det fanns kondomer och p-piller och det var allt. Urfattigt! Vart fanns det omtalade kyskhetsbältet i smidigt gjutjärn liksom?

Så jag googlade på ”preventivmedel” istället och fann en sida, www.preventivmedel.nu som verkade lovande. Så jag klickade…

Första sidan hade rubriker som P-ring (kombinerad metod, Östrogenfritt p-piller, P-stav, Fråga Barnmorskan, Spiral och bla bla bla och jag fick känslan av att denna sida var nästan enbart inriktad åt kvinnor. Lite som om att ansvaret ska vila på kvinnan och ingen annan. Men alright, kanske de tänkte att det är ju kvinnan som kan bli gravid och…nä…fan den ekvationen går jag inte med på. Ganska stelt synsätt i så fall, inte sant?

Men jag klickar vidare, in på ”Preventivmedel” och som första artikel de säljer är Akuta P-piller. Ajdå, fara och färde, röd flagg och SOS. Det verkar vara det värsta som kan hända att bli gravid och det vill vi ju inte… Men jag läser mitt på sidan att ”Förutom kondom, som du alltid ska använda för att köra säkert…” och då får jag en lustig bild i huvudet. Istället för airbag i bilen ska man alltså köra med kondom och byxorna nere. Problemet är bara att man måste vara så upphetsad av att köra själva bilen att man…öh…utlöser själva ”krockkudden” i exakt rätt sekund. Alltså en millisekund innan man kör in i närmsta reklampelare från H&M.

Hur som helst, på sidan finns ett antal exempel på olika tillvägagångssätt för att ha säker sex. Bland annat Billingsmetoden som jag faktiskt aldrig hört talas om men det var som jag tänkte, att män har inte alls så många val som en kvinna har. Visst hade jag ett svagt minne av detta från lektionerna i Sex & Samlevnad i skolan, men jag ville kolla om det fortfarande var lika dåligt avvägt, och ja, det är det.

Olika spiraler hit och dit, piller, stavar och plåster. På tal om plåster fattar jag inte, är det enbart för kvinnan? För det står såhär att: ”P-plåstret passar dig om har lätt för att glömma tabletter och inte vill behöva tänka på ditt preventivmedel varje dag.” Så som jag har förstått det så finns annars bara kondomer och ska man tänka på den varje dag så kanske man borde överväga antingen slangklämma eller superlim.

Men överlag undrar jag, hur kommer det sig att preventivmedel för kvinnor verkar vara så utbrett och utstuderat? Kan det bero på att det fram till dess att jämlikhet blev ett begrepp att räkna med, enbart fanns manliga läkare som dessutom var perverterade och ville ha en ursäkt för att ”undersöka” kvinnor på ett intimt sätt och dessutom under arbetstid. Ett bra sätt att komma ifrån tanten där hemma kanske? Sedan hittade de på en massa saker som ska främja säker sex, den ena bättre än den andra, eller som de säger.

Männen då? Tja, vi har ju kondom, sterilisering och kanske plåstret då, men jag antar att de flesta väljer kondomen eftersom den dessutom skyddar från sexuellt överförbara sjukdomar. Så där gjorde ju läkarna en oerhört enkel lösning, inte sant? ”Vi fixar ett gummiliknande hölje vi bara kan smälla på så fort vi får lust att banga på frugan, enkelt och bra, sedan skapar vi en massa ursäkter för att fortsätta klämma på främmande kvinnfolk med ursäkten att vi forskar vidare. Dessutom testade Doktor Hruufaguff i förra veckan att köra upp en kopparspiral där bak och han sa att det gjorde skitont så det lägger vi ner direkt.

Nä, den dagen då vi har ett jämlikt samhälle där män och kvinnor har lika mycket preventivmedel som är lika krångliga, lika dyra och lika bra, då kan jag börja tro på en jämlik läkar- och forskarkår.

Anyhow. Let´s gök!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1M2ye2LbypU]

Bilder från http://scottsmind.com | www.storken.se | www.clker.com
9850cookie-checkPreventivmedel