Det var på tiden

“Svenskarna blir alltmer positiva till invandrare” (dn.se) är en nyhet jag välkomnar.

Ända sedan Rachelle skrev om hur hennes brors studentskiva gick snett har jag funderat mer än vanligt på detta med hur vi ska kunna förstå varandra bättre och minska fördomarna. Som bekant brukar det som är nytt och okänt, för många människor också vara skrämmande, men hur löser man detta på ett smidigt sätt?

Ekvationen är ganska simpel. Lösningen inte fullt lika enkel.

 Rätta mig om jag har tänkt helt fel men jag undrar först och främst över detta med segregationen. Vem kom på att vi ska ha olika stadsdelar och områden med blandade nationaliteter medan vissa delar är lika blekvita som en viss Boråsare på Rivieran? Hade det inte varit bättre att blanda ihop oss från början så att vi idag hade sluppit vara så osäkra på varandra? Självklart kan jag förstå fördelarna med att familjer och släkter har nära till varandra, men å andra sidan är det inte heller svårt att åka buss, om man nu ska försvara segregationen. Sedan misstänker jag starkt att revirtänkandet har varit starkt i en del områden och det har varit svårt för nytt folk att flytta in dit, något som jag tycker är fel. Kort sagt, Sverige är ett land med sin kultur och traditioner, likaså Libanon, Iran, Bulgarien, Persien, Polen m.fl. länder och på något sätt ska vi väl ändå kunna komma överens i det samhälle som vi trots allt måste dela på och helst på ett fredligt, gemytligt och trevligt sätt?

 Personligen skulle jag mer än gärna veta mer om andra kulturer och lära mig fler språk, men hur? Hur kommer man in i gemenskapen utan att stöta sig med någon, för som en outsider vet man ju inte spelreglerna. Att sedan media sprider löpsedlar om hedersmord och annat skit hit och dit, gör ju knappast saken enklare. Snarare sprider det fler fördomar och rädsla! Som sagt spelar även segregationen en stor roll här, eftersom det tyvärr blir en mentalitet av “vi och dem” och ingen vågar ta reda på hur det verkligen fungerar hos läger A eller B.

Så jag är glad att svenskarna blir alltmer positiva till invandrare, kanske vi kan uppnå en förståelse för varandra en dag där ingen behöver se snett på någon annan, bara på grund av någons hudfärg, religion eller andra kulturattribut.

Får jag chansen att veta mer, så tar jag den.

För övrigt applåderar jag SD-raset.

Bilder från www.aftonbladet.se och http://forum.cyclingnews.com

7140cookie-checkDet var på tiden