Köttätare eller vegan?

Intressant debatt de för på aftonbladet idag. Visserligen är de flesta argument ogrundade, tagna ur luften, påhittade eller bara elaka, men debattören Hirad Rezazadeh har ändå en poäng.

Det första jag kom att reagera på är, som han själv skriver “Under mina år som vegan har jag inte mött ett enda vettigt argument till försvar för köttätandet eller utnyttjandet av djur överhuvudtaget. ”

Detta får mig att undra vilka människor han har pratat med. Nu vet jag egentligen inget alls om Hirad Rezazadeh men har han fått sina försvarstal från klasskamrater i gymnasieålder så kanske det inte är så konstigt. Men än en gång, jag känner inte mannen, föregående får vi se som en ytterst svävande teori.

Självklart är jag emot utnyttjandet av djur. Eller vänta lite, vad menar du nu? Menar du sådana saker som djurplågeri så håller jag med dig fullt ut, likaså om det slaktas mer djur än nödvändigt vilket då är ett oerhört slöseri, eller kanske du menar nyttjandet? Masslakten och slöseriet sköts av slakterierna, uppfödarna etc, vilket i så fall borde regleras hårdare eller rent av omstruktureras och i så fall i mycket mindre skala så att så få djur som möjligt går till spillo. Absolut! Men därmed tycker jag också att det är onödigt att ge sig på köttätarna. Ska vi i så fall påtvinga människor det vi tycker är rätt att äta. Då är vi ju nära nazityskland, som Hirad Rezazadeh nämner i sin debattartikel.

Sedan är jag av den meningen att människor behöver en varierad kost, se bara på tallriksmodellen, för att orka med allt vad ett modernt samhälle kräver av oss. Som Hirad Rezazadeh själv skriver i artikeln så kan det inte förnekas att starkare djur äter svagare, rovdjur äter kött osv, eller det var antagligen det som var hans grundtanke och ja, se bara på Maslows Behovstrappa, där grundbehoven är, enligt Maslow, fysiologiska behov. Dessa är mat, dryck, andning, sexualitet m.m. Sant är förvisso att vi lever i ett modernt samhälle där det inte handlar om att döda eller dödas, men det handlar också om att överleva och även det kan man se på näringsbehovet.

Till sist, argumentet att smågrisar har en intelligens jämförbart med en mänsklig treåring, kan mycket väl stämma. Dock får man väl fråga sig varför vi helt plötsligt inte ska göra skillnad på djur och människa? Ska de ha samma rättigheter som oss och hur ska vi kunna veta vad de vill?

Jag väntar på nästa debattartikel: “Röstrött åt vandrande pinnar”.

Artikeln i Aftonbladet.

Bilder: www.aftonbladet.se och www.abraham-maslow.com

6780cookie-checkKöttätare eller vegan?