Vi straffar barnen med arbetspolitiken!

Ja, jag vet. Man ska inte prata med busschauffören under färd men jag lovar, det var mest han som pratade haha.

Vi pratade om politik, om hur chefer och politiker hela tiden skyfflar in mer o mer pengar medan deras personaler (undersåtar) får gå utan jobb. Vi pratade om att vi borde hylla de äldre för de insatser de har gjort under så många år och att det är de som borde ha det bäst av alla i samhället.

Vi pratade även om hans hemland, Libyen, och jag fick veta en hel del om hur det fungerar “over there”.

Låt oss säga att en man har ett konto fullt av pengar. Då har han en slags skyldighet enligt samhällets normer att dela med sig av sina pengar till de som inga har. Likaså om någon vill ha två hus, då ifrågasätter sig allmänheten varför ska han ha det till? Som busschauffören sade, eftersom han hade följt debatten, att har man någonsin sett en fågel bygga fler än ett bo? Nej, precis. Gör man det i Libyen anses man ha en hjärna som en fågel haha.

En annan väldigt intressant sak han berättade var om arbetslösheten. Alla anses kunna vara nyttiga på något sätt och alla som kan, ska jobba. Det bara är så. Arbetsgivarna är nästan förbjudna att ge folk sparken eller dra ner på lönen eftersom, och här kommer det geniala, det straffar inte bara arbetaren utan även hans familj som ju faktiskt är oskyldiga!

Om en anställd sköter sig dåligt, blir han inte av med jobbet och han förlorar ingen lön. Däremot kan han få jobba 2-3 timmar extra, utan lön. Med andra ord, det system vi har i Sverige kan ses som en kollektiv bestraffning. Vi straffar inte bara den anställde som blir av med inkomst och det sociala nätverket, utan vi straffar även hans fru och oskyldiga barn som inte har gjort något fel.

Otroligt tänkvärt, inte sant? Jag har aldrig sett det på det sättet förut, men busschauffören förklarade så utförligt att det kändes barnsligt enkelt och helt ofattbart, åtminstone för mig, att det var så enkelt. Att straffa barn är ju rent ut sagt riktigt, riktigt elakt, och det tas tydligen på stort allvar i Libyen.

Sverige har nog en del att lära av Libyen! Både när det gäller arbetslöshet och det sociala ansvaret över mänskliga värderingar i stort.

340cookie-checkVi straffar barnen med arbetspolitiken!