Sex med en robot? Ja tack.

Enligt en undersökning som Aftonbladet har gjort skulle 4 av 10 läsare kunna tänka sig att ha sex med en robot.

Så kallade humanoida robotar kommer bli vanligare i framtiden och de kan visserligen uttrycka känslor men vissa saker som t.ex. empati känner inte en maskin till. Risekn är, enligt relationsexperten Eva Rusz, att denna teknologiska innovation är ett stort steg mot mänsklighetens undergång.

I grund och botten kan jag förstå hur Eva tänker, för vad vore världen utan medmänsklighet, äkta känslor, beröring och kort sagt, andra människor av kött och blod? Samtidigt skulle en relation med en robot vara väldigt enkal, kravlös och tillgänglig precis när du vill. Men i grund och botten är tanken ganska skrämmande, inte sant?

Sexologen Linn Heed säger i ett reportage att hon har svårt att förstå hur någon kan bli tänd på en sådan maskin och jag som trodde hon visste något om hur vissa människor kan vara funtade. Marknaden lär ju bli hur stor som helst.

Men det är ju det som är själva utmaningen med en relation, själva kärnan i det hela, att kunna utforska en människas tankegångar, speciella vanor osv osv och att lära sig kommunicera i olika nivåer inom en relation. Att förstå att jag-barnets mentalitet får ge vika för något som kan berika på tusentals sätt. Tänk om Romeo och Julia hade utspelat sig med sexrobotar. De hade troligtvis inte behövt dö men å andra sidan, vad vore pjäsen värd utan kärleken, utan passionen, utan glöden om Julia helt enkelt bara lagt upp sig och tagit emot? Programmerad som hon hade varit.

En värld utan själ och hjärta. Nej tack, inte för mig.

Artikeln i Aftonbladet. Videoklipp med roboten som rör sig som en människa.

370cookie-checkSex med en robot? Ja tack.