Högre makter genom musiken?

För några dagar sedan fick jag ett märkligt sms från en gammal bekant. Något om att “lycka till med allt och farväl för alltid”. Saken i sig ordnade upp sig, eller rättare sagt, han är fortfarande i livet även om jag inte fått riktig klarhet i vad han sysslade med.

Hur som helst, sedan dess har jag funderat lite extra på livet och dess innebörd och av någon märklig anledning är det vissa melodier som har dykt upp i huvudet på mig.

Först av allt är att ingen av oss bad om att bli födda, eller hur? Det var inte vårat val utan mer som W.A.S.P. sjunger i Scared to Death:

Am I a prisoner of the universe?

Is destiny fixed among the stars?
Should I cry or laugh?
All I know is that
The best time to laugh
Is any time you can
Life’s one big party- thrown here by God
We all get invitations- if we want them or not
It’s all truth or dare and nothing is fair, no no no

Med andra ord, även om vi gillar det eller inte så är vi här, “thrown here by God” eller någon annan. Faktum är att vi inte kan göra så värst mycket åt det annat än som Tomas Ledin sjunger, att vi måste Gilla läget. Att sedan Tomas har massor av ursäkter för att livet är som det är kan vi lämna därhän, men grundmeningen är densamma: att vi måste gilla läget och göra det bästa av situationen.

Så varför inte hoppa av tåget i farten? Tänk vad skönt att slippa all skit, allt krångel och alla obekväma, osmidiga, jobbiga och grälsjuka människor, räkningar, kvarskatt, sjukdomar osv osv osv. Om det finns en himmel någonstans så vore ju det jättetrevligt och även om det inte finns något alls bortom döden så vorde väl det ändå enkalt och bekvämt att bara bli maskföda?

Personligen skulle jag se det som det absoluta nederlaget. Dessutom skulle jag inte vilja bli ihågkommen som den där knepiga killen som till slut fick nog och tog livet av sig. Det skulle kännas som oerhört fegt att ha hoppat av i förtid liksom, att inte ha gett livet chansen att visa sig ur sina bästa sidor. Då menar jag enkla saker, som kärlek, en vacker och klar sommarmorgon, att uppnå saker och utmaningar i livet och att slutligen åldras i en behaglig takt, märkt och klok av livet. För visdom är inte att förakta och under livet hinner man samla på sig en och annan insikt och en vacker dag kanske jag får dela den med någon annan ur en yngre generation som vill ha lite råd om livet.

Slutligen skulle jag vilja berätta om drömmen jag hade i natt.
Av någon anledning var jag tillbaka i mina föräldrars hus där jag bodde i källaren. Plötsligt knackar det på dörren och in kliver två medlemmar ur bandet Iron Maiden. Det är sångaren Bruce Dickinson och trummisen Nicko McBrain som har vägarna förbi och självklart blir jag helt till mig. Jag vill ha en autograf! Så jag börjar leta överallt efter ett vitt papper medan jag pratar med Bruce om allt och om livet i allmänhet.
Vad jag minns så blev det aldrig några autografer men ett trevligt samtal där Bruce berättade för mig, på sitt eget sätt, att hur besviken skulle du vara i slutet av livet om du inte har vågat testa olika saker? Du ska ju inte ångra att du har suttit där ensam, isolerad, rädd för att sticka ut utan våga göra saker, som t.ex. resa till främmande länder, se, smaka, uppleva livet. Eller som Iron Maiden sjunger i Wasted Years, som jag dessutom refererade till i drömmen när jag pratade med Bruce;

So understand
Don´t waste your time always searching for those wasted years
Face up, make your stand
And realize you´re living in the golden years

Kort sagt, jag tror man ska försöka leva livet så fullt det går. Våga ta risker i lagom dos och sikta på framtiden, att våga lita på kommande generationer. Hur lite vi än förstår dem 🙂

Bild: http://www.navtejkohli.us/

520cookie-checkHögre makter genom musiken?