I skenhelighetens Sverige

Såhär innan påsken smäller till så att fjädrarna yr och hönsen lägger blåa ägg i ren förskräckelse, har jag en liten undran. Varför firar vi egentligen påsk? Eller för den delen jul?

Självklart är det för att det är kyrkliga traditioner men med tanke på att svenskarna numera inte offrar en tiondel till kyrkan varje månad, fler går ur svenska kyrkan och inte döper sina barn, är det då verkligen tidsenliga traditioner vi firar? Självklart är det skönt att träffa släkt och vänner över någon mysig middag men detta kan man ju göra ändå, någon annan dag, kanske på semestern. Den i sin tur kan delas upp i två sektioner, en på sommaren och en på vintern och det blir en lagom tidsintervall innan man orkar med den jobbiga släkten igen.

Sedan ska ju Sverige vara för immigration och för ett mångkulturellt samhälle, varför ska vi då vara så själviska att vi behåller våra gamla traditioner och struntar i andras? Om vi ska fira jul och påsk ska vi väl fira rhamadan, St. Patricks, Thanksgiving och alla andra kulturers högtidsdagar också och därmed ha ledigt de dagarna för att hedra de människor som velat bo i vårt underbara land. Kanske det rent av kan minska motsättningarna i samhället.

Mer ledigt, jobba mindre, drömmen är nära! 😉

570cookie-checkI skenhelighetens Sverige