Ska du bli/ är du vegetarian?

Jag råkade snubbla in på någons blogg angående det här med att avliva djur för slakt. Ett känsligt ämne, jag vet, men jag undrar hur mycket någon av oss egentligen vet, eller för den delen, vill veta om hur det verkligen går till?

Självklart kan man läsa sig till en massa ”fakta” men hur tillförlitlig är den information du får? Är den skriven av en bunt extrema, vänstervridna, fundamentalistiska djurrättsaktivister så lär man ju få det mesta om bakfoten tror jag. Likaså om du får informationen från en nitisk förening som älskar hamburgare och sponsras av McDonalds. Men låt oss då söka sanningen hos någon statlig myndighet som borde veta något om förhållandena i de svenska slakterierna. Eller hos vår egen jordbruskminister kanske? Nej förresten, stryk det sista, Eskil Erlandsson vet tydligen inte heller enligt bloggen jag läste. Och vad säger att inte kontrollanterna är mutade eller på något sätt vilseledda av vinstintressen från de stora företagen som skor sig på vår godtrogenhet att allt är nog bra? Men det är sant, det finns folk tillsatta att sköta sådana saker åt oss. De kanske rent av kan sitt jobb om vi har lite tur.

Min poäng är att man ska inte uttala sig om något man inte vet något om eller om saker man bara har antagit för att ”det är synd om djuren”. Det håller liksom inte. Skulle vi tänka på det sättet borde vi inte skaffa barn för att det kan vara dåliga förhållanden i dagis eller skola, eller inte spendera våra sista år på ett äldreboende för att det kan inte vara deras sista önskan och vi kan bara anta för att patienten har alzheimers.

Bloggen jag läste hade flera exempel på sakfel, och Rimbo ligger inte alls 20 mil från närmaste slakteri, det har jag kollat upp. Att kossorna rycker efter att de fått nådastöten beror på att hjärnan skickar impulser till olika kroppsdelar och påvisar att nu hände något som inte är bra för resten av kroppens livsuppehållande delar. Att sedan tycka att djuren ska få en human död…vad är en human död då? Är det att leva under livsuppehållande maskiner? Är det att klemas bort tills hjärtat stoppas av ålder och kötet är så segt och vidrigt att man ändå inte kan äta det? Vad ska vi i så fall med tamboskap alls att göra?

Människan utvecklas i takt med sin tidsålder, behöver det betyda att vi väljer bort köttet, en viktig resurs för att hålla generationer vid liv? Om inte våra förfäder hade ätit kött och dött av utmattning och hunger, då hade vi knappast levat idag för att kunnat hålla den här diskussionen, inte sant? Sedan finns ju själva frågan, vad ska vi göra med t.ex. kor när de slutat ge mjölk? Om vi inte kan använda köttet och avliva dem när de är i en någorlunda vettig ålder, ska vi istället vänta tils den inte längre ger mjölk och dör av ålder? Det vill säga, avskaffa allt som heter avlivning när det gäller djur.

Ja, i så fall säger jag lycka till. Låt djuren halta omkring när de blivit påkörda av någon bil och hoppas att den dör någonstans ute i skogen så att du slipper se naturen ha sin gång. Eller kanske vi ska ta bort all biltrafik också?

Knäpp med fingrarna och önska jävligt hårt.

Bilder från www.orust.se och http://www.tutor2u.net/

700cookie-checkSka du bli/ är du vegetarian?