Invandringen och utvisningar

Hur skulle det kännas att behöva fly för sitt liv? Med risk att bli utvisad ur ett land med möjligheter, tillbaka till sitt hemland där man riskerar att dödas eller sitta i fängelse kanske resten av sitt liv?

Av en händelse råkade jag hamna på URs hemsida och såg ett inslag ur serien ”Välkomna nästan allihopa” avsnitt Drömmen Om Sverige där man fick följa invandrare på flykt och människorna som hämtar in dem till polisstationen i förberedelse för avfärd. Eller som det sår på hemsidan:

Vem bestämmer vilka som ska få stanna i Sverige, och vilka som ska utvisas? Har vi rätt att neka folk att bo här, bara för att vi själva råkar vara födda i drömlandet Sverige? Och vad händer egentligen med de asylsökande som faktiskt får stanna i Sverige?

En sak som jag reagerade på är att det, som det sägs i programmet, kommer in oerhörda mängder av välutbildade människor. Kemister, advokater, medecininstrumenttekniker, ingenjörer, tandläkare med flera och de verkar inte få sitt kunnande uppskattat i Sverige. Istället får de jobb som städare, busschaufförer, diskare eller som i programmet, inom taxiyrket. Ytterligare exempel; På den lokala pizzerian som ligger tvärs över vägen från mig arbetar det en man som kan 7 olika språk och är utbildad ingenjör.

En annan sak som var väldigt intressant var jämförelserna de gjorde mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna….

Ett väldigt intressant program som du kan se här. Klippet är 28 minuter långt.

940cookie-checkInvandringen och utvisningar