Gud, Gardell och äktenskap

Förbannade Jonas Gardell. Han har ju programmet ”Åh Herregud” på dumburken just nu och härom dagen zappade jag in precis i slutet. Nu kan jag inte sluta fundera!

Jonas tog upp detta med ett av budorden, närmare bestämt ”Du ska inte ha några andra gudar vid sidan av mig” och han hade en väldigt intressant tolkning av detta. Man förbjuder inte saker som inte finns, som Jonas själv påpekade. Det kan jag hålla med om men vad är egentligen en gud?

När jag växte upp fick jag lära mig att en gud inte behöver vara ett väsen eller för den delen, en person. Det kan även vara en sak. Ta till exempel en hobby, vilken som helst, som till exempel att blogga. Där kan vi tillbringa timmar och vi njuter varje sekund av det. Eller ja, i bästa fall. Men hur som helst, vi ägnar så mycket tid, lust, pengar m.m. på detta, våra intressen, att gud blir åsidosatt. Vilket första budet säger är en dödssynd.

Men då undrar jag, hur är det med äktenskapet egentligen? Nu är jag absolut ingen expert på vigslar och liknande, men lovar man inte inför präst och hela folksamlingen att man ska älska och vörda varandra plus en massa andra löften? Dessa följs ju inte alla gånger men det jag vill komma fram till är att älska en annan människa, är inte det att ”dyrka” en avgud? Man ger så mycket tid, kärlek, pengar osv till någon annan än gud.

Men, säger säkert någon, människan ska ju vara Guds avbild, då måste det ju vara okej. Då kommer vi till en annan aspekt av det hela, nämligen idoldyrkan, för det har jag hört att det ska vara syndigt. Men som vissa galna fans gör, så är det ju en typ av kärlek det också. Kanske något skev art, men ändå. De lägger ner tid, pengar, kärlek m.m. på sina idoler och idolerna är ju människor de också. Skapade som Guds avbilder eftersom även de är gjorda av Adams revben, som ju från början var Guds skapelse.

Är det en sådan skillnad på kärlek då kanske? Enda skillnaden, som jag kan se det, är att det enligt giftermål ska undertecknas ett kontrakt att orka stå ut med varandra resten av livet.

Idoler ger bara autografer…. 😉

Bilder från www.vintageculture.net

1040cookie-checkGud, Gardell och äktenskap