Dr. Jekyll & Mr. Hyde

Eller egentligen borde rubriken vara Dr. Jäkel och Mr. T. Det handlar alltså om min inneboende och jag börjar misstänka att han har problem med alkoholen. Jag vet ju redan att han dricker ofta men igår började jag med att sätta kryss i almanackan för varje kväll han är påverkad.

Droppen som fick bägaren att rinna över var när han igår, vid midnatt ganska exakt, kom hem, sluddrandes och kunde knappt gå. Han mumlar något, förolämpar mig, sätter på kaffet som han sedan glömmer, och somnar sittandes med huvudet mot tangentbordet på sin dator. Efter 5 minuter vaknar han till såpass att han orkar släpa sig till sin säng och där somnar han med musiken på och full belysning i rummet. Och behöver jag påminna er om att det igår var måndag?

Mitt förhållande till alkohol är lite kluvet. Eller ganska mycket egentligen, men är det så man ska bete sig? Är ett sådant beteende ett tecken på att man klarar av att handskas med alkohol på ett sunt sätt? Tillåt mig att tvivla. Otroligt nog kom han upp i tid och släpade sig till utbildningen han går på men han lär ju inte mått bra, något jag säkert får höra när han kommer hem ikväll.
Jag är ju inte hans mamma men jag tycker ändå att han borde lugna ner sig lite, speciellt med tanke på att han blir så otrevlig när han dricker. Det räcker med att han håller en folköl i handen så blir han som en annan person. Vulgär, provocerande, skrattandes åt nästan allting.

Ni trogna läsare vet ju att jag har varit spik nykter sedan nyår, vilket är smått otroligt för både mig själv och min omgivning. Folk gör stora ögon när jag berättar att jag numera inte dricker alls. Senast igår blev jag erbjuden en folköl av grannen som jag såklart sa nej till. Likaså när jag berättade att jag gärna är med på en garagetömning på lördag förmiddag, en dag och tid som jag brukade sova på eftersom jag vanligtvis brukade öla stenhårt på fredagsnatten och vakna vid 13-tiden.

Men allt det där känns så meningslöst, tråkigt och smått sorgligt. Att sitta ensam hemma och dricka bara föratt få en stunds rus. Samtidigt vill jag inte predika om att alla helt plötsligt ska bli nykterister för jag avskyr verkligen när folk försöker pracka på mig saker som jag inte vill ha. Därför vill jag inte göra det själv. Men tills vidare känns det väldigt bra att kunna säga nej men som jag svarade igår, kanske det blir som vanligt när våren och sommaren kommer. En kall öl en varm sommardag är ju aldrig fel. Kanske det bara är jag som intalar mig att det är så men om jag ska vara vetenskaplig, som jag gillar att vara, så ser det ut såhär i mitt huvud just nu:

Minus:

  • Det är dyrt.
  • Det är krångligt att få hem utan bil.
  • Man blir seg eller bakis dagen efter.
  • Minnen från en trasig barndom gör sig påminda.
  • Det smakar inte så gott.
  • Det är ett alibi för att vara social.
  • De flesta blir bråkiga eller jobbiga.
  • Man subventionerar staten.
  • De flesta våldsbrott sker i samband med alkohol.

Plus:

  • Man mättar magen för en stund.

Så ni ser, det är en hel del minus och väldigt få plus. Det är därför jag är snustorr just nu. Kommer ni på fler plus eller minus så säg gärna till! Iofs behöver inte jag ha rätt men i mitt fall, med min egen åsikt och med de tråkiga erfarenheter jag personligen har i bagaget, så känns allt detta som total sanning.

Som sagt vill jag inte predika men när jag tänker efter har ångesten alltid funnits där, även när jag själv har druckit. Jag skulle knappast någonsin kunnat kallas alkoholist men det känns som att det räcker nu. Det får vara nog. Vad sedan framtiden bjuder på vet varken du eller jag, det återstår att se och kanske det är sant, det som jag har tvivlat på i alla dessa år, att man faktiskt kan ha kul utan alkohol?

Bild från poster.net

1400cookie-checkDr. Jekyll & Mr. Hyde