Myndigheternas språk: fikon-flumtuggo-blablaiska

För några dagar sedan fick jag ett meddelande från Skatteverket. Tack vare min uppväxt anser jag mig själv som ganska duktig i att förstå alla dessa konstiga papper man ibland får från myndigheter och annat löst folk och jag brukar kunna tyda det mesta. Tills nyligen.

Detta var ett beslut jag hade fått. Det förstod jag från rubriken eftersomo det stod BESLUT längt upp.
Sedan står det BESLUT igen och nu börjar jag misstänka att Skatteverket m.fl. har Napoleonsyndromet men mer om det vid senare tillfälle.

Sedan står det om taxering, pensionsgrundande inkomst bla bla bla och nästan längst ner, debitering med en tillhörande motivering. Vid det här laget börjar åtminstone jag undra vad det är för konstigt språk de använder på Skatteverket. Något som borde vara stört omöjligt för t.ex. en invandrare att förstå. Eller som det står här i motiveringen till debiteringen:

”Enligt rättad kontrolluppgift från Försäkringskassan avseende taxeringsår 2009 uppgår ersättningen till X kr mot tidigare X kr. Kontrolluppgiften har lagts till grund för taxeringen och de beloppsmässiga ändringarna följer av detta beslut.”

Man undrar ju varför man inom myndigheter använder detta fikonspråk år 2010. I en samtid där vi har en vokabulär som innehåller ord som frulle, app, lol och tuppjuck. Visserligen är det sant att ett språk alltid står i förändring men tydligen inte inom byråkratin. Men till vilken användning? Är det för att vi ska känna oss duktiga, speciella och förmer än andra när vi kan svinga oss med sådana konstiga ord?

En rolig tanke som slog mig var hur fikapauserna kan vara på t.ex. Skatteverket…..

-Ernst, kan du bifoga grädden när du tillhandahåller mig kaffebrödet?
-Javisst käre kollega Olof, detta är bordlagt och bifalles av samtliga fikamedlemmar. Röstantalet var slående 65% men handläggningstiden är minst två veckor på detta.
Olof gick till den lokala Ica-butiken och köpte eget fikabröd och grädde i fortsättningen.

1500cookie-checkMyndigheternas språk: fikon-flumtuggo-blablaiska